Binnenland

CBS: schade door vernieling, fraude en diefstal zo’n 2,5 miljard

De schade die criminelen met vernielingen, diefstal, fraude en andere vermogensdelicten hebben aangericht bij burgers bedroeg vorig jaar 2,5 miljard euro.

ANP
22 September 2022 07:02
Glaszetters herstellen schade na rellen bij station Eindhoven. beeld ANP, Koen van Weel
Glaszetters herstellen schade na rellen bij station Eindhoven. beeld ANP, Koen van Weel

Zo werden er 10.000 auto’s en 700.000 fietsen gestolen. Verder ging het 557.000 keer om vernielingen aan auto’s. Fraude bij onlineaankopen kwam met 1,3 miljoen keer het vaakst voor, maar het schadebedrag hier was ook het laagst. In de helft van de gevallen ging het om minder dan 50 euro.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat zijn tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor publiceerde, waren er vorig jaar 3,2 miljoen mensen slachtoffer van een vermogensdelict. Circa een miljoen keer ging het om vernielingen. Slachtoffers kregen ongeveer 800 miljoen euro terug van financieel dienstverleners als banken en verzekeraars. Dat is iets meer dan een derde van de totale schade.

Vernielingen aan auto’s en fietsendiefstal zorgden volgens het CBS voor de grootste schadepost. Vernielde auto’s leidden tot 444 miljoen euro schade. Fietsendiefstal was goed voor een kostenpost van 404 miljoen euro. Aankoopfraude betekende een kostenpost van 238 miljoen euro. Onlinefraude was goed voor meer dan een kwart van de totale schade.

Een deel van de fraude in het betalingsverkeer gebeurt door spoofing, waarbij criminelen een andere identiteit aannemen met als doel het slachtoffer over te halen geld over te maken, of toegang tot een rekening te krijgen. Vorig jaar waren 97.000 mensen slachtoffer van deze praktijken. De schade hier bedroeg 261 miljoen euro. Driekwart van de slachtoffers maakte zelf geld over naar de oplichter. Bij bankspoofing, waarbij de crimineel zich voordoet als bankmedewerker, ging het om een schadebedrag van 94 miljoen euro.

De Veiligheidsmonitor is een enquête van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid waarin de veiligheid en slachtofferschap van criminaliteit worden gepeild. In 2021 namen ruim 173.000 mensen van 15 jaar of ouder deel aan de enquête.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer