RAI: betaalbaarheid mobiliteit steeds meer onder druk
De betaalbaarheid van mobiliteit in Nederland staat steeds meer onder druk. „Niet alleen consumenten worden hard getroffen door de sterk gestegen prijzen, ook ondernemers hebben het hierdoor steeds moeilijker”, zegt Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging, in een reactie op de Prinsjesdagstukken. „Tot frustratie van veel ondernemers gaan de kosten komende jaren nog verder omhoog.”
Van Eijck wijst erop dat mobiliteit voor een steeds grotere groep reizigers en ondernemers onbetaalbaar wordt. Hierdoor neemt „mobiliteitsarmoede” toe. Dat komt door de sterk stijgende energiekosten, hoge inflatie en eenzijdige focus van het kabinet op elektrificatie van mobiliteit. Hierdoor gaan ondernemers en reizigers gebukt onder snel stijgende kosten en worden ze beperkt in hun bewegingsvrijheid.
Volgens de branchevereniging zou het kabinet meer moeten inzetten op meerdere technologieën, zoals waterstof, (plug-in) hybride en alternatieve duurzame brandstoffen. „Stimuleer ook het gebruik van de fiets en scooter voor korte tot middellange afstanden. Zo neemt de keuzevrijheid toe, kunnen meer consumenten en ondernemers direct CO2 besparen en dalen de kosten”, zegt Van Eijck. Daarbij wijst hij erop dat voor veel ondernemers en reizigers „zero-emissie” de komende jaren geen optie is.
Een ander probleem is volgens de RAI-voorzitter dat het wegtransport van het kabinet door de invoering van ‘zero-emissie stadslogistiek zones’ komende jaren snel moet elektrificeren. „Terwijl de noodzakelijke laadinfrastructuur en toereikende netcapaciteit nog ontbreken”, aldus Van Eijck.