Migrantenorganisaties bezorgd over communicatie kabinetsbeleid
Migranten- en vluchtelingenorganisaties maken zich zorgen over mensen aan wie overheidsinformatie mogelijk voorbijgaat omdat ze bijvoorbeeld de taal niet goed spreken. Maatregelen uit de miljoenennota, die in aanloop naar Prinsjesdag al deels uitlekten, bereiken mensen mogelijk dus niet.
De organisaties, waaronder het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, de Federatie van Somalische Associaties Nederland en de belangenorganisatie voor Caribische Nederlanders Stichting Ocan, zijn in het algemeen blij met de plannen die het kabinet dinsdag aankondigt om energiearmoede tegen te gaan.
„Een groot deel van de mensen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond heeft een laag inkomen en een kwart leeft op of onder de armoedegrens”, aldus de clubs. „Dat maakt hen bijzonder kwetsbaar voor de stijgende energieprijzen en de kosten van de energietransitie.” De maatregelen, zoals een prijsplafond voor energie, zijn dan ook zeer welkom.
Maar waar bijvoorbeeld een prijsplafond mensen vanzelf helpt, geldt dat voor veel andere maatregelen niet. Zo bereiken overheidscampagnes voor het besparen op energie mensen met een migratie- of vluchtelingenverleden soms niet. Het gaat dan vooral om mensen „aan wie overheidsinformatie goeddeels voorbijgaat, bijvoorbeeld door gebrekkige taalbeheersing of wantrouwen”.
De organisaties hebben zich verenigd in de Alliantie Inclusieve Energietransitie. De alliantie heeft het kabinet onlangs tips gegeven voor het bereiken van mensen met een afstand tot de samenleving. „In ons samenwerkingsverband zitten netwerken van vrijwel alle inwoners met een migratie- en vluchtelingenachtergrond”, schrijven de clubs. „Dat betekent dat wij bij deze inwoners binnenkomen waar dat anderen niet of maar moeilijk lukt.”