Staatssecretaris Defensie begrijpt zorgen om herrie Awacs
Staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) van Defensie gaat samen met andere bewindslieden in het kabinet overleggen welke mogelijkheden er zijn om iets te doen aan de lawaaioverlast die Awacs-vliegtuigen boven oostelijk Zuid-Limburg veroorzaken. Hij zei dat tijdens overleg met vertegenwoordigers van de gemeente Beekdaelen en de actiegroep Stop Awacs vrijdag in het gemeentehuis in Schinnen.
Stop Awacs hield een lawaaidemonstratie voor het gemeentehuis. Brunssum en Schinveld lijden al decennia onder de herrie van de laag overvliegende NAVO-radarvliegtuigen. „Maak een einde aan deze terreur, neem onze gezondheid eindelijk serieus en kom klimaatverdragen na”, hielden de actievoerders Van der Maat voor.
De staatssecretaris zei dat de zorgen over de herrie terecht waren. Hij beloofde over een half jaar terug te komen om te laten weten welke mogelijkheden Defensie ziet om aan die zorgen tegemoet te komen. Een woordvoerder van Stop Awacs reageerde daarop met schouderophalen. „Dit is al de zoveelste staatssecretaris die met lege handen komt. Het vertrouwen bij ons is weg.”
Het type Boeing dat voor de AWACS-vluchten wordt gebruikt is in Amerika en de Europese burgerluchtvaart al jaren verboden vanwege de grote geluidsoverlast, zei hij. De NAVO blijft er echter mee vliegen, ook boven het dichtbevolkte Zuid-Limburg. Ruim twee jaar geleden beloofde ook toenmalig staatssecretaris Barbara Visser (VVD) tijdens een bezoek aan Schinveld te willen bekijken hoe de geluidsoverlast te beperken, maar sindsdien is er niets gebeurd.
De gemeenten Beekdaelen en Brunssum hadden Visser bij die gelegenheid gevraagd om 200 miljoen euro om woningen tegen de herrie te kunnen isoleren, maar Visser wees dat verzoek van de hand. Van der Maat zei dit voorstel nog eens te zullen bekijken.
Later vrijdag bezoekt Van der Maat het vliegveld De Peel in Noord-Limburg, dat Defensie wil heropenen. Die heropening kan rekenen op breed verzet, niet alleen van de dertien omliggende gemeenten in Limburg en Oost-Brabant, maar ook van zeven natuurverenigingen die hun verzet gebundeld hebben. Defensie wil het vliegveld heropenen als start- en landingsplek voor oefeningen van de F-35’s die op Volkel worden gestationeerd.