Tot 10 jaar cel geëist tegen broers voor drugshandel Wolvega
Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank in Leeuwarden celstraffen tot tien jaar geëist tegen drie broers uit Heerenveen die in 2019 en 2020 transporten van harddrugs organiseerden naar Noorwegen. Justitie ziet hen als de leiders van een bende die vanuit Wolvega opereerde.
Volgens het OM zitten Ibraahim (27), Emad (29) en Hamada (32) A. achter vijf transporten van tientallen kilo’s heroïne en cocaïne naar Oslo, een zesde was in voorbereiding. De drugs kwamen via Rotterdam Nederland binnen. Voor de drugssmokkel naar Noorwegen werden auto’s gehuurd in Duitsland. Drie transporten mislukten. In 2019 kwamen de broers in beeld als leiders van een bende met koeriers, drugsverpakkers en katvangers.
De politie startte een groot onderzoek. Een loods van waaruit de broers zouden handelen, werd geobserveerd. In deze bergplaats had Ibraahim A. een garage in tweedehands auto’s. Ook werden telefoongesprekken afgeluisterd. Het OM verdenkt de mannen, die beschikten over veel luxegoederen maar geen belasting betaalden, tevens van witwassen en het dumpen van drugsafval.
Volgens de aanklager zorgden de broers met „patsergedrag” voor veel overlast in Wolvega. Ze reden met hoge snelheden door het dorp en waren hinderlijk aanwezig in het uitgaansleven, aldus de aanklager. De burgemeester van Weststellingwerf sprak van ondermijning en intimidatie van gemeenteraadsleden.
Diverse medeverdachten kwamen met belastende verklaringen over de broers. De mannen zeggen dat die onder druk van de politie zijn afgelegd.
De broers werden op 1 december 2020 aangehouden. In hun woningen en bedrijfspanden vond de politie kilo’s harddrugs, een nepwapen, vals geld en bijna 15.000 euro aan contanten. Het OM eiste tegen Ibraahim A., die het vaakst voorkomt in het dossier, tien jaar cel. Volgens zijn raadsman is een veroordeling onvermijdelijk, maar is de strafeis te hoog.
Hamada en Emad A. moeten wat het OM betreft respectievelijk acht en zes jaar achter de tralies. Hun advocaten vroegen om vrijspraak wegens een gebrek aan bewijs. De raadsman van Hamada A. vindt dat het OM aan stemmingmakerij doet aangezien de broers niet terechtstaan voor „idioot rijgedrag, intimidatie en patsergedrag”.
In oktober verschijnen veertien medeverdachten voor de rechter, daarna volgt de uitspraak.