Artsenfederatie: gezondheid staat niet centraal in zorgakkoord
Het nieuwe zorgakkoord is veel te vrijblijvend en de gezondheid van burgers wordt er niet in centraal gesteld. Dat vindt artsenfederatie KNMG, die stelt dat de plannen van dit kabinet sowieso onvoldoende gericht zijn op gezond blijven.
De KNMG wijst erop dat gezondheidsproblemen veelal worden veroorzaakt door sociale omstandigheden zoals armoede. En daar moet de focus op liggen. Goede betaalbare huisvesting, een schone en veilige leefomgeving en aandacht voor het klimaat hebben namelijk een enorme impact op de gezondheid van mensen, aldus de artsenfederatie.
De omstandigheden moeten daarom worden aangepakt en niet alleen de gevolgen. Anders „is het dweilen met de kraan open”, zegt KNMG-voorzitter René Héman. Hij ziet dat onvoldoende terug in het Integraal Zorgakkoord, waarin afspraken over de toekomst van de zorg worden gemaakt en dat voor Prinsjesdag gesloten moet zijn. Organisaties uit het hele zorgveld praten erover mee, al zat de KNMG niet aan de onderhandelingstafel. De organisatie heeft ook geen stem in het akkoord.
„We zien steeds meer patiënten in de spreekkamer die hun rekeningen niet meer kunnen betalen”, legt Héman uit. „De stress die dat geeft, brengt hun gezondheid in gevaar - denk aan hoge bloeddruk of hartproblemen. We vinden het heel belangrijk dat de politiek zich ook bewust is van deze effecten van bijvoorbeeld armoede en schulden.”
De KNMG wil dat er concrete resultaten geboekt worden bij het verbeteren van de gezondheid. Een „inspanningsverplichting” van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is onvoldoende. Ook vindt de artsenfederatie dat gezondheid centraal moet staan bij alles wat de overheid doet. Ministeries, provincies en gemeenten moeten nieuw beleid toetsen op wat de gevolgen voor de gezondheid zijn.
„Bij het realiseren van nieuwbouwplannen, het aanleggen van wegen of het verlenen van een vergunning voor bedrijven wordt altijd gekeken naar de effecten voor het milieu in een milieueffectrapportage. Dat moet wat ons betreft ook gebeuren met mogelijke effecten op de gezondheid”, aldus Héman.
Het zorgakkoord werd eerder afgewezen door MIND, een belangenorganisatie die opkomt voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg en hun naasten. Ook onder huisartsen bestaat veel weerstand tegen de nieuwe afspraken over de toekomst van de zorg. Andere partijen hebben wel ingestemd met de plannen, waaronder de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Patiëntenfederatie Nederland.