Shell: snappen dat er iets moet gebeuren in uitzonderlijke tijd
Olie- en gasconcern Shell begrijpt dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen de energiecrisis, al kan het nog niet zeggen hoe plannen voor het bedrijf zullen uitpakken. „We begrijpen dat er actie nodig is in deze buitengewone tijden”, reageert een woordvoerder op vragen over de door de commissie voorgestelde solidariteitsbijdrage.
Energiebedrijf Vattenfall, dat hoge prijzen ontving voor relatief goedkoop opgewekte duurzame energie, geeft aan dat het belangrijk is dat energiebedrijven blijven investeren in de vergroening. „Bedrijven die daar nu de middelen voor hebben” zouden dat moeten doen, zegt een woordvoerster. Daarmee kan niet alleen de omslag worden gemaakt naar een groener energiesysteem, maar wordt Europa ook minder afhankelijk van dure fossielen brandstoffen.
Zowel Shell als Vattenfall kan nog niet inschatten hoe de plannen precies zullen uitpakken. Daarvoor zijn nog niet voldoende details bekend.
In de strijd tegen de energiecrisis wil de Europese Commissie dat producenten van fossiele brandstoffen een solidariteitsbijdrage gaan betalen. Energiebedrijven die stroom opwekken zonder gas te gebruiken krijgen minder dan ze nu ontvangen. De opbrengst voor die soorten stroom wordt aan een maximum gebonden. Het verschil zou moeten worden gebruikt om kwetsbare consumenten en bedrijven te ondersteunen.
Het Amerikaanse olie-en gasconcern ConocoPhillips reageerde wel direct uitgesproken op de voorstellen van de commissie. Volgens topman Ryan Lance heeft een extra belasting op bovengemiddelde winsten het effect dat er op langere termijn minder aanbod van olie en gas zal komen. Hij meent dat de Europese Commissie worstelt met de vraag hoe ze moeten reageren op de energiecrisis.