RvS twijfelt over emissiearme stal
Met een baanbrekende uitspraak heeft de Raad van State woensdag de verlening van natuurvergunningen in de melkveehouderij nagenoeg op slot gezet.
Kern van de uitspraak is dat provincies niet langer mogen rekenen met de wettelijk vastgestelde ammoniakuitstoot van twee emissiearme stalsystemen – in dit geval vloeren. Eerst moet uit „een passende beoordeling” blijken dat de natuur door een nieuw verstrekte vergunning geen schade oploopt.
In procedures over de uitbreidingsplannen van drie melkveehouders in de provincie Utrecht oordeelde de rechtbank Midden-Nederland een jaar geleden dat het nog maar de vraag is of emissiearme stallen wel echt minder stikstof (in de vorm van ammoniak) uitstoten dan traditionele stallen. Aanleiding voor die twijfel was een kritisch rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Raad van State is het met de rechtbank eens.
Zekerheid is volgens Europese natuurbeschermingsregels vereist bij het verlenen van natuurvergunningen, stelt de hoogste bestuursrechter. Daarom was geen andere uitspraak mogelijk, ook al realiseert de Raad zich dat die „de besluitvoring over natuurvergunningen in de melkveesector voor dit moment aanzienlijk bemoeilijkt en vertraagt.”
De uitspraak komt op een politiek gevoelig moment. Innovatie is een belangrijk onderdeel van de kabinetsplannen om de stikstofcrisis op te lossen. De grote boerenorganisaties dringen zelfs aan op extra inzet op technische maatregelen. Later deze maand doet stikstofbemiddelaar Johan Remkes verslag van zijn pogingen om kabinet en landbouw dichter bij elkaar te brengen.
De uitspraken gaan niet over andere emissiearme stalsystemen, benadrukt de Raad van State.
Agrarisch adviseur Steven van Westreenen, van wie klanten door de uitspraak worden geraakt, is teleurgesteld. „Innovatie als oplossing van de stikstofcrisis wordt hiermee volstrekt onderuit gehaald. En veehouders kunnen erop wachten dat de MOB gaat aandringen op handhaving.”
MOB (Mobilisation for the Environment) is de organisatie van milieuactivist Johan Vollenbroek. Samen met de Vereniging Leefmilieu had MOB de zaken tegen de provincie Utrecht aangespannen.