Binnenland

Wallage: bestuurders negeerden basisspelregels met dialoogtafel

Het kabinet, maar ook de provinciale overheid, omzeilden tegen de afspraken in keer op keer de ‘dialoogtafel’ die in 2014 is opgericht om het vertrouwen van Groningers in de overheid te herstellen. Dat beeld schetste maandag Jacques Wallage, voormalig burgemeester van Groningen en indertijd voorzitter van de dialoogtafel. Aan die tafel zaten maatschappelijke organisaties, bewoners, bedrijven en lagere overheden. Later is de tafel vervangen door het Groninger Gasberaad.

ANP
5 September 2022 15:57Gewijzigd op 5 September 2022 17:05

In het verhoor somt Wallage tal van „lelijke” voorbeelden op waaruit blijkt dat besluiten werden genomen zonder dat de partijen aan de dialoogtafel werden geraadpleegd, of dat beslissingen werden voorgelegd terwijl ze eigenlijk al waren genomen. Daarmee werden „de basisspelregels die we met elkaar hadden afgesproken” verschillende keren genegeerd. „We hadden aan die maatschappelijke organisaties beloofd dat ze bij belangrijke onderwerpen van tevoren invloed zouden uitoefenen”, maar dat gebeurde vaak niet.

Zo schetst een zichtbaar gefrustreerde Wallage dat zijn partijgenoot en toenmalig gedeputeerde William Moorlag een afspraak met de dialoogtafel afblies voor een persconferentie over versterkingsonderzoek. Dit had juist met de partijen aan de tafel besproken moeten worden, aldus Wallage. Die partijen zouden zich op een bepaald moment ook over een reeks onderzoeken buigen die toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken had aangekondigd. Een topambtenaar van het ministerie belde met de boodschap: „De minister wil dit gesprek niet.”

Kamp wilde bijvoorbeeld ook discussies over de gaswinning niet met de dialoogtafel voeren. Hij ging daar als minister over, hield hij Wallage voor. Maar Nederlandse bestuurders kunnen niet „met droge ogen beweren” dat ze grote besluiten alleen kunnen nemen, meent Wallage.

Hoewel er soms een „tactisch spel” werd gespeeld, hadden de bestuurders meestal wel goede bedoelingen, meent Wallage. Ze vonden het alleen lastig om hun „traditionele” bestuursstijl los te laten. „Ik denk dat bestuurders oprecht meenden: ja, alles goed en wel maar die mensen representeren niets, en wij representeren de bevolking.” Dat is zonde, vindt de PvdA-prominent, want de dialoogtafel had er juist voor kunnen zorgen dat Groningers beter betrokken zouden worden bij besluiten over het bevingsgebied.

Wallage zegt ook dat hij „teleurgesteld” was in de Tweede Kamer. Als de Kamer minister Kamp vaker had gevraagd of hij zaken wel aan de dialoogtafel had voorgelegd, „had dat ons geweldig geholpen”. Hij baalt ervan dat geen enkel Kamerlid ooit heeft gevraagd aan te schuiven bij het overleg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer