Vrijspraak voor Rosmalense flatmoord, rechterlijke dwaling
Het gerechtshof in Arnhem heeft maandag Rob B. (64), die eerder tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd voor het doden van zijn partner in april 2000, vrijgesproken. De zaak, die bekend is komen te staan als de Rosmalense flatmoord, werd herzien nadat nieuw onderzoek eerdere conclusies van forensische deskundigen heeft ondergraven. Hiermee kan de veroordeling van B. zich voegen in een rij van geruchtmakende rechterlijke dwalingen, zoals de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak-Lucia de B.
Het hof zag, na het opnieuw bestuderen van de onderzoeken, geen concreet en overtuigend bewijs dat B. aanwezig of betrokken was bij de dood van zijn vriendin.
B. vond slachtoffer Regie van den Hoogen (37) die bewuste 10e april 2000 met een doorgesneden keel in de hal van hun gezamenlijke woning in de Rosmalense wijk Hintham. De man heeft betrokkenheid bij haar dood altijd ontkend. Zowel de rechtbank als het hof in Den Bosch veroordeelde hem echter voor doodslag en legde tbs op. De tbs-maatregel eindigde in 2017.
De Hoge Raad bepaalde in 2020 dat de zaak opnieuw moest worden gedaan. Nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wees uit dat zelfmoord een waarschijnlijker scenario was dan moord of doodslag.
Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand tijdens de behandeling van de zaak vrijspraak. De aanklaagster noemde de kwestie „bijzonder pijnlijk”. Het OM liet in het midden of de vrouw zelfmoord heeft gepleegd. Het kan ook heel goed zo zijn dat ze onder invloed van waandenkbeelden iets uit haar hals wilde wegsnijden. Haar huisarts verklaarde namelijk dat de vrouw kort voor haar dood aan hem had gevraagd iets uit haar nek te snijden. De huisarts is tijdens de oorspronkelijke rechtszaak nooit gehoord, terwijl het hof maandag benoemde dat de verklaring „mogelijk ontlastend” voor B. had kunnen zijn destijds. Zowel B. als zijn vriendin hadden last van psychische problemen.
Advocaat Pieter van der Kruijs, die zich jarenlang heeft ingezet om de zaak opnieuw voor de rechter te krijgen en zelfs ‘terugkeerde’ uit zijn pensioen om B. opnieuw bij te staan tijdens de herziening, laat weten opgelucht te zijn. B. was niet bij de zitting aanwezig, aan de telefoon werd hij „emotioneel” toen hij hoorde over de vrijspraak, zegt Van der Kruijs. Volgens de advocaat zal er nu gesproken gaan worden over een compensatie voor de jaren dat B. onschuldig in een tbs-kliniek zat. Ook hoopt hij op excuses, onder anderen van de rechters die bij de eerdere veroordelingen betrokken waren.
„Het is uitermate wrang voor deze vrijgesprokene dat dit heeft moeten gebeuren”, zo reageert persraadsheer van het hof op de kwestie.