”Vakantie” blijkt dankbaar thema voor dichtwedstrijd
Welgeteld tachtig gedichten kwamen er binnen voor de dichtwedstrijd over het thema ”Vakantie”. De jury had er een zware kluif aan.
Wat zou er binnenkomen? Dat vroeg de redactie van de Achterkrant zich af toen ze in juni een dichtwedstrijd uitschreef over het thema ”Vakantie”. De redactieleden hadden geen idee of de wedstrijd zou aanslaan. Reeds na een kleine aankondiging op 3 juni stroomden de eerste gedichten binnen. Toen er op 6 juli een voorbeeldgedicht werd geplaatst van collega Martijn den Hollander kwam de stroom pas echt goed op gang. Martijns gedicht deed overigens niet mee voor de prijzen.
De tachtig gedichten zijn door de redactie in een digitaal formulier geplaatst zonder de naam van de maker te vermelden. Vier collega-redacteuren die enige kijk hebben op dichtkunst gaven vervolgens afzonderlijk van elkaar punten aan elk gedicht. Dus er was geen sprake van beïnvloeding. Toch waren de juryleden redelijk eenstemmig in hun oordeel.
Het gedicht van Hannah Visser-van Dijk ontving de meeste punten. Zij krijgt dus de eerste prijs. Ze had een foto uit haar album meegestuurd. Die foto inspireerde haar tot het winnende gedicht. Visser ontvangt de ”Verzamelde gedichten” van Jacqueline van der Waals.
Een puntje minder kreeg het gedicht van Caroline Quaak. De tweede prijs gaat naar deze studente uit Veenendaal. Ze ontvangt de historische roman ”Rivier naar de vrijheid” van Ann Gabhart. Die gaat over het weesmeisje Adria Starr, dat tijdens de cholera-epidemie van 1833 verzorgd wordt door de slaaf Louis. Louis grijpt de gelegenheid niet aan om te ontsnappen aan zijn slavernij, maar in plaats daarvan verzorgt hij de zieken en begraaft hij de doden. Ondanks zijn heldhaftige gedrag wordt hij twaalf jaar later door zijn eigenaar verkocht. Adria is vastbesloten een manier te vinden om hem vrij te kopen.
De derde prijs is verdiend door Jaco Pons met zijn gedicht. Hij krijgt het boek ”Asaja” van Maarten Hertoghs, een literaire roman die mede werd gebaseerd op de gebeurtenissen in het leven van de Bijbelse koning Josia.
Eervolle vermeldingen zijn er voor Lianne Verhelst, Nelleke Wander en Neline Boogert.
Alle zes genoemde personen ontvangen het boek ”Phillis Wheatly. Het slavenmeisje dat schrijfster werd” van Simonetta Carr. Het Afrikaanse meisje Phillis wordt in 1761 meegenomen uit haar vaderland om in Amerika op de slavenmarkt te belanden. Ze werd goed behandeld, kreeg les en leerde de Bijbel lezen. Als 13-jarige schreef ze een gedicht dat in een bekende krant werd geplaatst. Zes jaar later werden haar mooiste gedichten in een dichtbundel uitgegeven. Daarmee werd Phillis de eerste Afrikaans-Amerikaanse auteur van wie een boek verscheen.