Nederlanders uit Sri Lanka herenigd met familie
Meer dan honderd familieleden, vrienden en bekenden waren dinsdag op Schiphol samengekomen om gestrande Nederlanders uit Sri Lanka te begroeten. Veel reizigers waren hun bagage kwijtgeraakt en hadden warme kleren van hun reisorganisatie gekregen. De emoties laaiden soms hoog op toen mensen hun verwanten in de armen sloten.
Alleen naaste familieleden mochten de vakantiegangers verwelkomen in een afgesloten ruimte in aankomsthal 4 van het vliegveld. Een ploeg Rode Kruis–medewerkers en medewerkers van het luchthavenpastoraat stonden klaar om waar nodig reizigers geestelijk bij te staan. Onder de getroffen reizigers die met de speciale repatriëringsvlucht vanuit Colombo naar Amsterdam kwamen, waren ook twee Belgen.
„Ik heb veel doden gezien", zei een geëmotioneerde Els van Dam uit Amsterdam, die gesteund door twee vriendinnen de aankomsthal binnenkwam. Zij lag op het strand in een klein kustdorpje in Sri Lanka toen de vloedgolf kwam. „Ik zag het water komen, sleepte mijn bedje achteruit en opeens kwam het water over me heen. Ik werd meegesleurd en probeerde wat vast te pakken."
Ze is op een heuvel geklommen waar ze toevlucht kon zoeken in een tempel. „Het hele dorp is weggevaagd", aldus Van Dam. „Ik ben blij dat ik nog leef. Maar voor de mensen daar is alles veel erger." Zij heeft een teen gebroken en wat schaafwonden opgelopen. Alle bezittingen is ze kwijtgeraakt.
Het echtpaar De Wolf uit Harderwijk heeft hun leven te danken aan de stevigheid van hun hotel. „We zaten aan het ontbijt toen er achter elkaar drie golven kwamen. Bij de derde golf rende iedereen naar achteren. Wij zijn achter het hotel gaan schuilen toen het water kwam. Het hotel fungeerde als golfbreker."
Willem Strik en Femke Sikkema uit Utrecht hebben met wat kneuzingen en schrammen ook geluk gehad. „Toen het water kwam, vluchtten we naar de bovenste etage van ons hotel. De onderkant van het hotel was helemaal verwoest. Het restaurant, de toiletten, alles was weg", zegt Strik. Ook zij zijn opgevangen in een klooster op een heuvel. Nederlandse vrienden van hen zaten in een busje dat over de kop sloeg toen het water kwam. Zij hebben het ternauwernood overleefd.
De eerste repatriëringsvlucht had 180 mensen aan boord die een reis hadden geboekt bij Arke, Holland Internatonal, Kras, Neckermann en Thomas Cook. Familieleden konden een speciaal nummer bellen om te vragen of hun verwanten aan boord waren. Bij een balie in de aankomsthal lag ook een passagierslijst. Sommigen waren op de bonnefooi naar de luchthaven gekomen en zagen tot hun teleurstelling dat hun familie niet aan boord was.