Binnenland

UNICEF bezorgd over alleenreizende minderjarigen in noodopvang

UNICEF zegt zich „grote zorgen” te maken over de alleenreizende minderjarige asielzoekers die sinds afgelopen weekend vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn ondergebracht in crisisnoodopvang. Volgens het Kinderfonds van de Verenigde Naties horen kinderen niet thuis in de noodopvang. „Er is nauwelijks zicht op de kinderen, het is onveilig en de kinderen missen zorg en onderwijs”, aldus UNICEF.

ANP
30 August 2022 14:40Gewijzigd op 30 August 2022 19:12

De organisatie wil dat de kinderen, van wie sommigen pas 15 jaar zijn, zo snel mogelijk uit de crisisnoodopvang worden gehaald en in plaats daarvan worden opgevangen in kleinschalige, stabiele en veilige opvangplekken. „In de huidige opvangcrisis zijn alleenreizende kinderen de meest kwetsbare groep”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. „Zij worden nu geplaatst in de crisisnoodopvang waarvan is afgesproken dat alleenreizende minderjarigen daar niet thuishoren. Nooit eerder is dit gebeurd, ook niet tijdens de vorige opvangcrisis in 2015. Dit is schadelijk voor deze toch al kwetsbare kinderen.”

Laszlo noemt het opvangen van kinderen in crisisnoodopvang „een kortetermijnoplossing waarbij het belang van kinderen uit het oog is verloren. In Ter Apel zagen we al signalen van verwaarlozing. Kinderen slapen op stoelen, onduidelijk is of iedereen voldoende te eten heeft gehad en er is te weinig zicht op veiligheid. Overplaatsing naar crisisnoodopvang vermindert de nood van deze kinderen niet.”

UNICEF schat in dat er in totaal 350 kinderen afgelopen weekend bij Ter Apel verbleven. 125 van hen zouden inmiddels verhuisd zijn naar crisisnoodopvanglocaties, waar ze twee tot maximaal vier weken kunnen blijven. Volgens UNICEF is het wat betreft de alleenreizende kinderen in Ter Apel verder onduidelijk wie de verantwoordelijkheid heeft voor hun begeleiding, wie hun onderwijs regelt en wie hen helpt als er incidenten zijn.

Dinsdag kondigde de gemeente Amersfoort aan vanaf dinsdag veertig minderjarige asielzoekers uit Ter Apel voor drie maanden op te vangen in een hotel. „Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de crisisnoodopvang, het ministerie van Justitie en Veiligheid en COA hebben afgesproken dat alleenreizende minderjarigen daar niet in terecht mogen komen”, aldus Laszlo. „Toch gebeurt het nu. We laten elke keer opnieuw een ondergrens los. Dat is schadelijk voor deze kinderen die nou juist onze bescherming nodig hebben.”

Een woordvoerder van het COA laat weten dat er inderdaad 125 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (ook wel amv’ers genoemd) zijn overgebracht naar crisisnoodopvanglocaties in Amsterdam en Doetinchem. „Het is wellicht niet de fraaiste oplossing, maar het leek ons beter dan de kinderen in Ter Apel te houden.” Daarbij benadrukt de zegsman dat de crisisnoodopvanglocaties niet per definitie van mindere kwaliteit zijn, zoals de naam misschien doet vermoeden, maar dat asielzoekers op deze locaties minder lang kunnen verblijven. „De kinderen worden daar begeleid door het COA, en daarin werken wij nauw samen met de gemeentes en Stichting Nidos, om zo de zorg voor deze zeer kwetsbare groep te waarborgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer