Buitenlandisrael ingezoomd

Israël moet meer uitleg geven over invallen bij Palestijnse ngo’s

Het Israëlische leger viel in de ochtend van 18 augustus kantoren binnen van verschillende organisaties die zich bezighouden met mensenrechten en humanitaire hulp op de Westelijke Jordaanoever. De soldaten verzegelden de deuren.

Alfred Muller
26 August 2022 19:48
Kantoor van de ngo al-Haq in Ramallah. beeld EPA, Atef Safadi
Kantoor van de ngo al-Haq in Ramallah. beeld EPA, Atef Safadi

Een zegsvrouw van Defensieminister Benny Gantz verklaarde in een ongedetailleerd bericht dat de organisaties contacten onderhouden met de PFLP: het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. De PFLP staat te boek als een terreurorganisatie; ook de VS en de EU beschouwen de beweging als zodanig.

De invallen vonden plaats bij burgerorganisaties voor mensenrechten, steun aan gevangenen, bescherming van kinderen en bij een belangenbehartigingsorganisatie van vrouwen. Eerder beschuldigde Israël een Palestijnse gezondheidsorganisatie al van banden met de PFLP.

De militairen bestormden ook het gastenverblijf van de anglicaanse St. Andreaskerk in Ramallah. In een verklaring van de Episcopale Kerk in Jeruzalem en het Midden-Oosten is te lezen dat de inval gepaard ging met geweerschoten, schokgranaten en het intrappen van deuren. De troepen gaven later te kennen dat het ging om een overval op het kantoor van al-Haq, de belangrijkste mensenrechtengroep op de Westelijke Jordaanoever. Al-Haq huurt een kantoor met een eigen ingang, los van de ingang naar de kerk.

EU-buitenlandchef Josep Borrell verklaarde diep bezorgd te zijn over de aanval. Er is volgens hem sprake van „een zorgwekkende vermindering van de ruimte voor burgersamenleving in de bezette Palestijnse gebieden.” Hij zei ook dat de EU geen substantiële informatie uit Israël heeft ontvangen die de bestempeling van deze stichtingen tot „terroristische organisaties” rechtvaardigt. Mocht de EU alsnog overtuigend bewijs krijgen, dan zal ze daarnaar handelen.

Ook tientallen Israëlische- en internationale organisaties voor mensenrechten en vrede tekenden protest aan. „Documentatie, belangenbehartiging en rechtsbijstand vormen de kern van mensenrechtenwerk over de hele wereld. Het criminaliseren van dergelijke activiteiten is een betreurenswaardige daad die kenmerkend is voor repressieve regimes”, aldus een gezamenlijke verklaring.

De gang van zaken roept allerlei vragen op. Waarom kan of wil Israël geen bewijs leveren? Waarom blijven vragen van de media aan het doorgaans bijzonder actieve ministerie van Defensie onbeantwoord? Heeft het leger vorige week bij het binnenvallen van de kantoren alsnog moeten zoeken naar bewijs?

NGO Monitor, een rechtse organisatie die mensenrechtenorganisaties kritisch volgt, zegt in een verklaring sinds 2007 tal van rapporten te hebben gepubliceerd waarin de nauwe banden tussen Palestijnse ngo’s en de PFLP zijn gedocumenteerd. Het is volgens de monitor waarschijnlijk dat de autoriteiten over meer materiaal beschikken en het is onbekend of zij dat openbaar zullen maken.

Het zou in elk geval verstandig zijn openheid te geven. Als de regering informatie heeft, moet ze deze openbaar maken om niet de indruk te wekken de druk op de Palestijnen slechts verder op te willen voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer