Droogte tast stevigheid Maasdijk in Brabant aan
Waterschap Aa en Maas besproeit delen van de dijken langs de Maas in Brabant. Dat is nodig omdat de grasmat op de dijk door de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen helemaal uitdroogt. Op sommige plekken zijn al scheuren ontstaan in een dijk die twee jaar geleden nieuw gras heeft gekregen, aldus het schap.
Gras zorgt voor de stevigheid van de dijk. De graswortels houden het kleilichaam in de waterkering bij elkaar. Als het gras uitdroogt, kan het onderliggende kleidek ook uitdrogen. Daardoor ontstaan scheuren. Door de dijk te besproeien met Maaswater wordt de klei nat en zet uit. Het schap hoopt dat de scheuren daardoor verdwijnen en dat het gras zich herstelt.
Er is al gesproeid bij dijken rond Den Bosch, zoals de Diezedijk en de kade van de Aa. Vanwege de slechte staat van de grasmat mogen schapen niet meer op de Maasdijken grazen. De schapen komen pas terug als de droogte voorbij is en de natuur zich heeft hersteld, zegt het schap.
Aa en Maas heeft extra dijkinspecties ingesteld. Dat doet een aantal waterschappen in het westen van het land ook al enige tijd. Daar gaat het om veendijken, die kwetsbaarder zijn dan dijken van klei. Er zijn wel scheuren en schades ontdekt, maar die hebben nog geen gevaar opgeleverd. Schade wordt meteen hersteld.