BinnenlandVakfotografen

Foto’s schieten vanuit een open cockpitraam

De piloot gooit zijn Cessna 172 Skyhawk boven Amsterdam in een angstig scherpe bocht naar links. Fotograaf Bram van de Biezen klapt z’n cockpitraam open. Klik!

2 August 2022 20:51
Fotograaf Bram van der Biezen uit Nunspeet zit al dik vijftig jaar in het vak. „Luchtfotografie is een van de de leukste takken van ons bedrijf.”  beeld Van de Biezen
Fotograaf Bram van der Biezen uit Nunspeet zit al dik vijftig jaar in het vak. „Luchtfotografie is een van de de leukste takken van ons bedrijf.”  beeld Van de Biezen

Hollandse stapelwolken vullen de blauwe lucht boven Rotterdam The Hague Airport. De zon straalt, de wind waait. Vlagerig vandaag. West, 11 km/uur.

Luchtfotograaf Van de Biezen (70) uit Nunspeet neemt voorin de kist van Sand Air plaats. Stoelriemen vast. Piloot Frans Ros (55) taxiet naar baan 06-24.

Snorrend kiest het Cessnaatje het luchtruim voor een fotovlucht boven Amsterdam en Den Haag. Via Zoetermeer naar boven. Hoogte 1000 voet, 333 meter. Snelheid 140 km/u.

Piloot Ros –dik 7000 vlieguren– vraagt de toren toestemming om binnendoor, over Schiphol, te vliegen. De luchtverkeersleider vindt dat vandaag niet zo’n goed idee. „Je moet bij Schiphol goed luisteren”, zegt Van de Biezen. „Anders knikkeren ze je zo uit dit gebied.”

Omvliegen is geen straf. Een fraai, frisgroen landschap schuift onder de Cessna door. Water, wegen, weilanden. De vlucht voert langs Amsterdam-Centrum. Rechts het IJ, links de grachtengordel. Van de Biezen moet in de wijk Baarsjes een voormalige telefooncentrale uit 1926 vastleggen. „Een projectontwikkelaar heeft het monumentale pand omgebouwd tot appartementencomplex.”

Wapperen

Van de Biezen heeft zijn huiswerk goed gedaan. Op Google Maps staat de locatie gemarkeerd. Via Google Earth heeft hij een fotootje van het pand in z’n smartphone gezet. Kan niet missen. De piloot speurt rechts, de fotograaf links. Huh…?! Niks te zien. Geen wonder. De locatie blijkt zich loodrecht onder het toestel te bevinden.

Ros draait behendig een bochtje naar links. Van de Biezen klapt zijn raampje open. Grijze haren wapperen in de wind. Klik, zegt zijn Nikon D850. „Wacht. Even een lenswissel.”

Nog een rondje. En nog een. „Kun je iets dichterbij”, vraagt de fotograaf. Ja, hoor… En whóp! De piloot gooit z’n Cessna 172 pardoes in een scherpe bocht naar links. De kist helt angstaanjagend over. De verslaggever achterin slikt.

Vlieger en fotograaf verblikken of verblozen niet. Ouwe rotten in het vak. „Je raakt op elkaar ingespeeld”, legt Van de Biezen uit. „De piloot weet precies wat ik wil. Als fotograaf wil ik natuurlijk niet de vleugeltip op de foto hebben. Hij moet daarom zijn toestel op het juiste moment rechttrekken zodat de vleugel buiten beeld blijft.”

Opa

Dik vijftig jaar zit Van de Biezen in het vak. Zijn loopbaan als fotograaf begon op 1 januari 1971 bij de plaatselijke drogist. Pasfoto’s maken. Later volgden trouwfoto’s en klassenfoto’s. Hij grijnst. „Toen kinderen mij gingen aanspreken met opa heb ik gezegd: „Nu kap ik ermee.””

Rond 1995 vroeg een bedrijfsdirecteur aan Van de Biezen of hij iemand wist die luchtfoto’s kon maken. „Ik zei: „Ja, hoor. Ik!” Zoiets had ik nog nooit gedaan. Nou, dan moet je het natuurlijk wel waarmaken.”

Van de Biezen werkt –sinds 2005 samen met zoon Maarten– in opdracht van bedrijven en instellingen, makelaars en media. Stockfoto’s en nieuwsfoto’s. Met persbureau ANP heeft hij een contract voor het leveren van luchtfoto’s. De fotograaf zet daarbij drones, vliegtuigen en heli’s in.

Via IJmuiden koerst de kist richting kust. De Cessna schudt en schommelt. „Dit is nog niks. Ik heb wel eens een bult opgelopen door turbulentie. En een kapotte bril.”

Afzakken naar het zuiden. Zandvoort schuift voorbij. Circuit. Strand. Van de Biezen geniet van z’n vak, vertelt hij op 1000 voet boven Katwijk. „Luchtfotografie is een van de leukste takken van ons bedrijf. Het verveelt nooit. Je leert Nederland een beetje kennen.” Goedkoop is een luchtfoto niet. Een vluchtje kost algauw 300 euro per uur.

De 8000 foto’s uit zijn beeldbank verkoopt hij wereldwijd. Bollenvelden, polders, molens. Maar ook rampen en grootschalige incidenten. Soms loopt het mis. „We hadden de Keukenhof gefotografeerd vanuit de lucht. Laat er nou copyright op die tuinen zitten. We hebben alle foto’s moeten weggooien.”

Den Haag doemt op. Van de Biezen wacht nog een sportief klusje. Korfbalverbond KNKV wil van alle 2500 korfbalvelden in Nederland een luchtfoto. In Den Haag kan dat alleen met een vliegtuig. Drones zijn verboden. „Niet om het Binnenhof, maar om de paleizen van de koning.” Bochtje, raampje open, klik! Van de Biezen steekt z’n duim op. „Vlot gedaan. Klaar.”

Meer over
Vakfotografen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer