Surinamers smachten naar einde strafproces tegen Bouterse
De behandeling van het hoger beroep in de 8 december-strafzaak in Suriname, waarin ex-dictator Desi Bouterse tot 20 jaar celstraf is veroordeeld, gaat 17 augustus verder. Wat veel Surinamers betreft, moet de zaak zo snel mogelijk worden afgerond.
„Ik ben het absoluut niet eens met het vonnis”, zei Bouterse vrijdag tijdens de korte zitting in de hoofdstad Paramaribo tegen de voorzitter van het Hof van Justitie. Volgens hem was er geen sprake van voorbedachte rade om de critici die opgehaald waren in de nacht van 7 op 8 december 1982, te vermoorden. Uiteindelijk werden toen vijftien mannen standrechtelijk geëxecuteerd.
Ex-dictator Bouterse, die ondanks zijn besmuikte verleden van 2010 tot 2020 democratisch gekozen president van Suriname was, beweert ten stelligste dat hij zelf geen trekker heeft overgehaald, ook al is dat tijdens het proces door enkele getuigen en medeverdachten tegengesproken. Hij zei verder dat de verklaringen in de processtukken die ten gunste van hem waren, achterwege zijn gelaten bij zijn veroordeling. Bij de eerstvolgende zitting worden getuigen opgeroepen die voor de veroordeelden mogelijk ontlastende verklaringen kunnen afleggen.
Lijdensweg
Bij de aanvang van het proces in november 2007 waren er totaal 25 verdachten. Aan het einde van de rit werden zeven verdachten veroordeeld, twaalf werden vrijgesproken, terwijl zes zijn overleden gedurende het proces. Van de zeven verdachten die eind 2019 tot lange gevangenisstraffen zijn veroordeeld, hebben vijf hoger beroep aangetekend. Van twee anderen, Kenneth Kempes en Luciën Lewis, is onduidelijk waar ze wonen. Vermoed wordt dat ze in Nederland verblijven, maar dat is niet zeker. Ze zijn ook nooit voor de rechter verschenen in de 8 december-strafzaak, die al in november 2007 van start ging. Uiteindelijk werden ze bij verstek veroordeeld.
Bouterse heeft het proces jarenlang getraineerd en gefrustreerd. Als president liet hij door het parlement een zeer omstreden amnestiewet doordrukken, waardoor het proces jarenlang stil kwam te liggen. Uiteindelijk werd het weer hervat en kwam het tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de inmiddels 74-jarige politicus.
„Dit is hopelijk de laatste fase van de enorme lijdensweg die wij hebben moeten doorstaan”, zegt Dorothy Dendoe, de nicht van Cyril Daal. De vakbondsleider was één van de mannen die in de bewuste decembernacht werd gemarteld en doodgeschoten. Volgens Ruben Rozendaal, een van de medeverdachten, was hij één van de twee slachtoffers die Bouterse persoonlijk doodschoot.
Dendoe: „Zolang Bouterse niet achter de tralies zit of dood is, kunnen wij als familie dit hoofdstuk niet afsluiten. Dus hopelijk komt er echt binnenkort een definitieve uitspraak, daar kijken we al ruim veertig jaar naar uit. En het is vooral te hopen dat ze hem daarna direct oppakken en opsluiten. Ik bid iedere dag tot God dat ik dat moment nog mee mag maken.”