Brede bestrijding radicalisering en terrorisme
Het voorkomen, isoleren en indammen van toenemende radicalisering onder moslims is een belangrijke manier om terrorisme te bestrijden. Dat concludeerde minister Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdag uit een analyse van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD). De dienst stelt dat terreurdreiging zich niet alleen meer richt tegen de politieke structuur maar tegen de hele samenleving.
Nieuwe varianten van terreurdreiging zijn volgens de AIVD bijvoorbeeld moslims die de hele Nederlandse samenleving verafschuwen, wegens de ’verderfelijke’ westerse levensstijl. Dergelijke invloeden zijn volgens extremisten ontoelaatbaar en dienen worden uitgebannen en bestreden. Eerder had de minister laten weten dat meer dan duizend moslims in Nederland zijn geradicaliseerd.
Volgens de inlichtingendienst hebben ze onder meer afkeer van westerse opvattingen over gelijke rechten van man en vrouw en vrije meningsuiting. Daarom worden zelfs gematigde moslims een doelwit. De radicale stroming biedt sommige groepen moslimjongeren oplossingen voor de identiteitsproblemen waar velen mee worstelen. Met name op internet constateert de AIVD een flinke toename van radicalisering van jonge moslims.
De nieuwe dreiging is moeilijk te bestrijden en vraagt daarom om een brede aanpak, aldus de AIVD. Een aanpak van besturen zowel internationaal, nationaal als regionaal en lokaal is van groot belang, schreef Remkes aan de Tweede Kamer. De verschillende besturen in ons land moeten alle beschikbare instrumenten inzetten voor een ’tegenstrategie’. De AIVD geeft daarvoor suggesties in het rapport dat daarom ook aan onder anderen de burgemeesters en korpschefs is gestuurd. Na de moord op Theo van Gogh klaagden deze lokale autoriteiten over een gebrek aan informatie.
Veel burgemeesters kenden de inhoud van het rapport donderdag nog niet en wilden daarom niet reageren. Burgemeester Cohen van Amsterdam merkte op dat de analyse van de inlichtingendienst weinig nieuws bevat. „Wij zijn al langere tijd bezig met het tegengaan van radicalisering in de stad."
De gemeente Amsterdam is al sinds de aanslagen van 11 september 2001 druk met het tegengaan van polarisatie in de stad. De moord op Theo van Gogh was een nieuwe aanleiding om een reeks stappen te nemen tegen radicalisme, intolerantie en terrorisme, verklaarde Cohen. Ook burgemeester Wallage van Groningen meldde dat hij weinig had toe te voegen en burgemeester Sakkers van Eindhoven gaf aan dat hij ook al de nodige maatregelen heeft getroffen in de afgelopen weken. Het is nog onduidelijk of de lokale bestuurders zich nu wel goed geïnformeerd voelen.
Politieke partijen in de Tweede Kamer onderschrijven de conclusies van de AIVD dat veel moslimjongeren radicaliseren. Ze kunnen zich vinden in de maatregelen die de inlichtingendienst voorstelt.
CDA–fractievoorzitter Verhagen stelde voor om extremisten hun grondrechten af te pakken als ze die misbruiken. Hij denkt bijvoorbeeld aan de vrijheid van meningsuiting of het recht op vergadering. Verhagen kreeg weinig steun voor zijn idee.