Een op drie COA-medewerkers Ter Apel ziek thuis
Een op de drie medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel zit ziek thuis. Een woordvoerder van het COA bevestigt berichtgeving hierover van NRC. Volgens de zegsman wordt dit hoge ziekteverzuim veroorzaakt door een veel te hoge werkdruk.
Die hoge werkdruk komt door de enorme toestroom bij Ter Apel, waar naast de COA-opvang het aanmeldcentrum zit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Bij Ter Apel was het de afgelopen tijd zo druk dat er zelfs mensen in de buitenlucht moesten slapen. Daarbij hebben deze asielzoekers, gevlucht voor oorlogsgeweld „of andere vreselijke situaties”, volgens hem ook nog eens veel aandacht nodig. „Het was de afgelopen maanden veel te druk, met weinig uitzicht op verbetering voor de medewerkers”, aldus de woordvoerder.
Vorige week gaf het COA al aan dat het duidelijk is dat de asielopvang in Nederland is vastgelopen, wat al een tijd zichtbaar is in Ter Apel. „Voor de medewerkers in Ter Apel is het niet vol te houden om onder deze omstandigheden het werk te blijven doen. COA-medewerkers in het hele land leven met hen mee en ervaren zelf ook dat ze soms over grenzen heen gaan. Dat geldt ook voor de bewoners van wie velen van de ene crisisnoodopvang naar de andere gaan of langere tijd in evenementenhallen moeten verblijven met onder andere een gebrek aan privacy en minimale voorzieningen”, aldus het COA.
Ook landelijk is het ziekteverzuim bij het COA, dat zo’n 114 locaties telt, met 9 procent hoog. Waardoor dat cijfer zo hoog is, weet de woordvoerder niet precies. De zegsman bevestigt verder dat er zo’n duizend vacatures zijn.
De woordvoerder laat verder weten dat van alle kanten plannen worden gemaakt om Ter Apel te ontlasten. Zo wordt gesproken over een tweede aanmeldcentrum en wordt geprobeerd extra opvangcapaciteit te realiseren, onder meer door cruiseschepen in te zetten. Verder wordt getracht de druk op bestaande asielzoekerscentra te verlichten door vergunninghouders versneld door te laten stromen naar gemeenten, zodat er plek komt voor mensen uit Ter Apel. Dit alles zou ook moeten helpen de werkdruk van de medewerkers in Ter Apel te verlichten, aldus de zegsman.
De woordvoerder spreekt tegen dat het COA op instorten zou staan, zoals NRC kopte. „Wij zorgen voor de opvang van 43.000 mensen. Die opvang wordt op zeer professionele wijze met veel toewijding uitgevoerd”, zegt hij. „Er staat niets op instorten. Maar het piept en kraakt op sommige plekken.”