Meldpunt voor bedreigde wetenschapper in de maak
Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil meer doen om bedreigde wetenschappers te beschermen. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) werkt volgens hem aan een informatie- en meldpunt waar wetenschappers terechtkunnen, zoals dat ook al bestaat voor journalisten.
„Wetenschappers moeten veilig hun werk kunnen doen en zich vrij voelen hierover het gesprek met de samenleving aan te gaan”, vindt Dijkgraaf. Waar journalisten persveilig.nl hebben om heen te gaan als ze bedreigd worden, moet wetenschapveilig.nl een soortgelijk meldpunt worden voor wetenschappers. De minister noemt het een belangrijk initiatief van UNL.
Het informatie- en meldpunt moet er na de zomer komen, licht Dijkgraaf in een interview in het AD toe. „Dat betekent dat er een website komt, dat er aanspreekpunten komen, een meldnummer, maar ook meer onderzoek naar hoe we die wetenschappers veilig stellen.” Ook zal de minister het probleem internationaal aankaarten.
De minister zegt in de krant dat het hem pijn doet dat een aantal wetenschappers dat „alles heeft gegeven” om de maatschappij gezond te houden nu wordt bedreigd. Hij vindt dat er te weinig oog was voor de veiligheid van wetenschappers. Als voorbeeld noemt hij onder andere dat de Belgische viroloog Marc Van Ranst thuis door iemand met een raketwerper is opgewacht.
Het College voor de Rechten van de Mens pleitte vorige maand ook al voor betere bescherming van wetenschappers en andere experts die in de media verschijnen. In haar jaarverslag over 2021 concludeerde de organisatie dat deelname aan het publiek debat steeds onveiliger wordt.