Buitenland

Poetin ziet vooruitgang bij overleg over graanexport uit Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin ziet vooruitgang bij het overleg over de export van graan uit Oekraïne over de Zwarte Zee. Hij bedankte zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan voor diens bemiddeling in het dossier. Mogelijk wordt een deal later deze week al afgerond in het bijzijn van de vertegenwoordigers van Oekraïne en de Verenigde Naties.

ANP
19 July 2022 19:49Gewijzigd op 19 July 2022 23:51

Poetin had dinsdag een ontmoeting met Erdogan in de Iraanse hoofdstad Teheran. Dankzij Turkse bemiddeling „zijn we verder gekomen. Nog niet alle problemen zijn opgelost, maar er is beweging en dat is een goede zaak”, aldus de Russische leider. De export van graan is een probleem geworden door de Russische invasie in Oekraïne. Door het offensief is de scheepvaart geblokkeerd, wat het risico op een wereldwijde voedselcrisis vergroot.

Poetin en Erdogan waren naar Teheran gekomen voor besprekingen met hun Iraanse tegenhanger Ebrahim Raisi, onder meer ook over de burgeroorlog in Syrië. Raisi gaf aan een diplomatieke oplossing te willen voor dat conflict. Hij vindt het vooral belangrijk de territoriale integriteit van Syrië te waarborgen en de bevolking de kans te geven zelf over haar politieke lot te beslissen.

Een gemeenschappelijk doel is bovendien om op te treden tegen terrorisme. De drie landen praten al sinds 2017 over de toekomst van Syrië. Rusland en Iran steunen de Syrische machthebber Bashar al-Assad, Turkije heeft banden met de soennitische oppositie, die af wil van Assad.

President Erdogan beschouwt de Koerdische YPG-militie, actief in het noorden van Syrië en indertijd bondgenoot van de Amerikanen in de strijd tegen IS, als terreurorganisatie en verlengstuk van de PKK. Hij dreigt al geruime tijd met militair ingrijpen en herhaalde dat dinsdag. Moskou en Teheran raadden hem dat af en noemde het contraproductief. Poetin, Raisi en Erdogan spraken af door te gaan met hun overleg over Syrië en te werken aan normalisering van de situatie.

Na het overleg zei Poetin tijdens een persconferentie nog dat hij hoopt dat het atoomakkoord met Iran nieuw leven wordt ingeblazen. Rusland is de belangrijkste partner van Iran in de ontwikkeling van kernenergie. Iran stemde in 2015 in met beperkingen van zijn nucleaire activiteiten en toezicht daarop in ruil voor de opheffing van internationale sancties. Het land heeft sinds de VS in 2018 zich uit de deal terugtrokken meer uranium verrijkt dan was afgesproken.

Poetin had in Teheran ook een ontmoeting met de hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei. Die riep volgens de staatstelevisie op tot „samenwerking met Rusland en Iran voor de lange termijn” en benadrukte dat beide landen waakzaam moeten blijven tegen „westerse misleiding”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer