VluchtelingenWerk wil dat noodopvang afgedwongen wordt
VluchtelingenWerk wil dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) een spoedwet afkondigt waarmee opvang voor asielzoekers zo snel mogelijk kan worden afgedwongen. Er is geen tijd meer om te wachten tot het Rijk plannen klaar heeft om fors en structureel te investeren in de capaciteit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), vindt de organisatie.
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei maandag na afloop van een vergadering met Van der Burg ook al dat het Rijk „desnoods met hele onplezierige directieven” grote opvanglocaties moet realiseren. Liefst deze week nog, aldus de beraadsvoorzitter. Over deze gewenste grote opvanglocaties is dinsdagmorgen nieuw overleg. Het beraad heeft de bewindsman wel duidelijk gemaakt dat de gemeenten echt per 1 oktober stoppen met hun medewerking aan crisisnoodopvang, aangezien vluchtelingenopvang een Rijkstaak is.
VluchtelingenWerk is „zeer teleurgesteld” over de uitkomst van de vergadering maandag. De organisatie vindt dat het Rijk en gemeenten met de vinger naar elkaar blijven wijzen. „We begrijpen de gemeenten heel goed, maar elke bestuurder heeft de maatschappelijke plicht om alles te doen wat mogelijk is om fatsoenlijke opvangplekken te vinden. Elke potentiële opvanglocatie staat nu eenmaal in een gemeente. Die zijn formeel niet verantwoordelijk, maar ze hebben een verantwoordelijkheid om dit op te lossen”, aldus VluchtelingenWerk.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten „alle begrip” te hebben voor de deadline die de burgemeesters hebben gesteld aan het kabinet, omdat „de rek eruit is bij gemeenten en hun personeel”. Reguliere taken blijven liggen nu gemeenten extra werk hebben aan het organiseren van de crisisnoodopvang.
VNG staat erachter dat gemeenten gedwongen kunnen worden asielzoekers op te nemen, maar dat kan volgens de koepel niet losstaan van structurele oplossingen aangedragen vanuit het Rijk. Daarbij moet ook aandacht zijn voor andere groepen die met spoed tijdelijk een huis nodig hebben. Gemeenten hebben volgens VNG behoefte aan „duidelijkheid over de termijn, organisatie en financiering” van opvangplekken.