Gifslang vaker via internet verhandeld
Cobra’s, doodskopadders en andere gifslangen veranderen steeds vaker van eigenaar via internet. Reptielenspeciaalzaak Herpetologisch Centrum Holland (HCH) maakt zich zorgen dat via deze onpersoonlijke handelsweg de gevaarlijke dieren in verkeerde handen terechtkomen.
„In de reguliere handel kom je ze niet tegen. Wij zouden de dieren hooguit op verzoek van een dierentuin verhandelen en niet voor particulieren”, aldus HCH-eigenaar A. Flipse. Gifslangen, maar ook bijvoorbeeld giftige schorpioenen en spinnen, werden volgens hem vijf jaar geleden niet of amper via internetsites als Marktplaza aan de man gebracht.
Ook op beurzen komt Flipse de dieren steeds vaker tegen. „Onverantwoord”, vindt de HCH-eigenaar, die graag zou zien dat de overheid eisen stelt aan het houden van de gevaarlijke reptielen.
„Een probleem is het zeker en al jaren”, stelt ook een woordvoerster van de Dierenbescherming. De kans dat iemand in de buurt een giftige slang of ander huisdier houdt, wordt steeds groter. Met alle gevaren van dien. Zij verwijst naar de ontsnapping van achttien zeer giftige schorpioenen twee jaar geleden in Brielle. De diertjes zijn niet teruggevonden en kunnen hier prima overleven.
Het Vlissingse opvangcentrum Iguana constateert dat het internet de handel in exotische dieren heeft vereenvoudigd. Nederlanders kunnen vanachter hun toetsenbord de dieren bestellen en op laten sturen van elke plaats ter wereld. A. Bom van Iguana stelt dat Nederland een „doorvoerland” is geworden voor deze handel.
In bepaalde kringen is het een trend om een „bijzonder huisdier” te bezitten. De giftige reptielen zijn zodoende ook in trek. Volgens de Dierenbescherming is het probleem dat de gifslangen gewoon gehouden en verhandeld mogen worden tenzij ze op een internationale beschermingslijst (CITES) staan. De organisatie pleit al langer voor een lijst van dieren die geschikt zijn als huisdier. Minister Veerman van Landbouw heeft tot nu toe daarvan afgezien.