Meerderheid gloort in senaat voor handelsverdrag met Canada
De Eerste Kamer behandelt maandag het omstreden handelsverdrag tussen Europa en Canada (CETA). Steun in de senaat leek lange tijd zeer onzeker, maar afgelopen weekeinde werd duidelijk dat de PvdA akkoord gaat. Daarmee is er toch een meerderheid.
CETA zorgt er onder meer voor dat importheffingen worden afgeschaft. Veel partijen vrezen evenwel dat door het verdrag de Europese standaarden op gebied van onder meer voedselveiligheid en dierenwelzijn achteruitgaan. Ook zijn er zorgen over het klimaat en over de rechten van werknemers.
Toen de Tweede Kamer zich in 2020 over CETA boog, stemde vrijwel de voltallige oppositie tegen, ook de PvdA. Gezien de stemverhoudingen destijds leek het handelsverdrag lange tijd te gaan stranden in de senaat, waar de inmiddels voortgezette regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie geen meerderheid heeft.
De PvdA liet zondag evenwel weten toch overstag te gaan. Senator Ruud Koole wees daarbij op de lastige geopolitieke situatie die is ontstaan door de Russische invasie in Oekraïne eerder dit jaar. Nu een oorlog woedt op Europese bodem, is het volgens de sociaaldemocraten zaak de banden met bondgenoten te behouden en waar mogelijk te versterken.
Om te zorgen dat CETA niet ten koste gaat van het klimaat of arbeidsomstandigheden, is volgens de PvdA een klachtenprocedure opgetuigd. Daar kunnen vakbonden, kleinere bedrijven en maatschappelijke organisaties een beroep op doen als afspraken op die terreinen niet worden nageleefd. Daardoor is de partij voldoende gerustgesteld.
Saillant detail is dat GroenLinks, de partij waarmee de PvdA steeds inniger samenwerking zoekt, nog altijd tegen CETA is. De leden van beide partijen gingen onlangs nog akkoord met een voorstel om na de volgende verkiezingen voor de Eerste Kamer een gezamenlijke senaatsfractie te gaan vormen.