Kerk & religie

Prins Jaime: Kerkleiders hebben taak in klimaatdebat

De Nederlandse klimaatgezant prins Jaime de Bourbon de Parme heeft vorige week in Cairo een indringend gesprek gehad met de grootimam. Ook had hij een ontmoeting met de Koptische paus Tawadross. Kerkleiders hebben volgens de prins een taak in het klimaatdebat.

Hans Jacobs
8 July 2022 10:11
Prins Jaime. beeld ANP, Werry Crone
Prins Jaime. beeld ANP, Werry Crone

Dat zei Jaime donderdagavond in de Lutherse Kerk in Den Haag. Daar werd de prins bevraagd over de plaats die dankbaarheid speelt in zijn persoonlijke leven en in zijn werk als klimaatgezant. Die ondervraging maakte deel uit van de reeks ”Zeven wegen naar compassie” van de Lux Academy, „een platform voor inspiratie en bezinning.” „Om dankbaar te zijn, moet je bewust leven”, aldus de neef van koning Willem-Alexander.

Jaime (49) was in Egypte ter voorbereiding op de volgende wereldklimaattop die daar in november in Sharm al-Sheikh wordt gehouden. In Cairo was er een reeks van bijeenkomsten met bewindslieden, maar bijzonder was voor de prins het treffen met de in 2010 aangetreden grootimam, een van de belangrijkste geestelijke leiders van de soennitische moslims. „Hij was aanvankelijk afwerend. „Ik ga niet over klimaat”, zei hij en meende dat de klimaatgezant maar moest aankloppen bij regering en bedrijfsleven”, zo vertelde de prins over het gesprek.

Geen genoegen

Maar Jaime nam met dat antwoord geen genoegen. Hij verwees naar de koran waar wel tweehonderd verzen handelen over de natuur. Dat veranderde de koers van het gesprek waarin prins Jaime benadrukte dat regering en bedrijfsleven het niet alleen af kunnen, dat religie en geestelijke leiders ook een rol hebben te spelen. De grootimam beloofde zich in te zetten.

Prins Jaime had enkele jaren geleden als Nederlands ambassadeur bij paus Franciscus al geleerd en begrepen dat geloofsgemeenschappen in de strijd tegen klimaatverandering een belangrijke plek hebben. De paus bijvoorbeeld spreekt tot één miljard gelovigen en heeft daarmee veel invloed, net zoals de grootimam.

De klimaatgezant, die vorig jaar augustus aantrad, vertelde van zijn moeder prinses Irene spiritualiteit en liefde voor de natuur te hebben meegekregen. Vader prins Carlos Hugo bracht hem meer religieusiteit bij en het voorbeeld van grootvader prins Xavier van Bourbon-Parma (1889-1977) deed hem twintig jaar geleden besluiten om diplomaat te worden. „Hij heeft in zijn leven alleen maar oorlogen meegemaakt. De Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Spaanse burgeroorlog. Hij werd als krijgsgevangene geïnterneerd in Dachau en wat hem daar doorheen heeft gesleept, is zijn geloof. Zijn leven heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik wilde aan vrede werken. De recente ontwikkelingen hebben laten zien dat er altijd aan vrede moet worden gewerkt.”

Conflicten

Jaime kwam onder meer terecht in de conflicthaarden Irak, Afghanistan en Congo, en verloor collega’s van de Verenigde Naties bij bomaanslagen. De problemen die ontstaan door de klimaatcrisis zorgen ook voor conflicten, naast het afschrikwekkend toekomstbeeld als er nu geen stappen worden gezet om het tij te keren.

De prins noemde zichzelf „een optimist”, maar bekende geleerd te hebben dat hij klimaatrapporten niet ’s avonds moet lezen. „Dat moet je in de ochtend doen anders schrik je midden in de nacht wakker.” Dat gebeurde niettemin toch.

Mediteren over dankbaarheid hielp hem dan. Denken aan „liefde, dankbaarheid en verzorging” maakte verschil, zo had hij geleerd toen hij elf jaar geleden in een Spaans ziekenhuis de wacht hield bij zijn stervende vader Carlos Hugo (1930-2010).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer