Kwart gasopslag Bergermeer wordt dankzij subsidie gevuld
Ruim een kwart van de gasopslag Bergermeer in Noord-Holland wordt de komende maanden gevuld door bedrijven die daarvoor een overheidssubsidie ontvangen. Dat kost de staatskas in totaal 164 miljoen euro, ruim 200 miljoen minder dan begroot, melden minister Rob Jetten (Energie) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer.
Tegenover de financiële meevaller staat dat voor een beperkter deel van de capaciteit van Bergermeer zekerheid bestaat dat die door commerciële partijen zal worden benut. Indien nodig springt staatsbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN) bij om te zorgen dat toch de gewenste vulgraad van 68 procent wordt gehaald. Het kabinet onderzoekt nog of de opslag zelfs nog verder kan worden gevuld.
Om komende winter niet meer afhankelijk te zijn van Russisch gas, wil het kabinet de gasopslagen voor minstens 80 procent vullen. Bij de bergingen in Grijpskerk en Norg heeft de overheid dat zelf in de hand maar bij Bergermeer moeten commerciële partijen dat doen. De gasprijs was dit voorjaar evenwel zo hoog, dat het voor bedrijven te riskant was om veel gas in te slaan. Daarom kwam het kabinet met een subsidieregeling.
Dat daarvan minder gebruik wordt gemaakt dan begroot, heeft volgens Jetten en Vijlbrief mede te maken met verbeterde marktomstandigheden. De gasprijs is gedaald waardoor bedrijven inmiddels verwachten ook zonder subsidie geld te kunnen verdienen aan gas dat zij nu opslaan. Zij zitten daarom liever niet vast aan de voorwaarden die aan de regeling verbonden zijn, zoals verplichte vulpercentages en het afromen van winsten.