Binnenland

Provincie Noord-Holland biedt excuses aan voor slavernijverleden

De provincie Noord-Holland heeft vrijdag excuses aangeboden voor de rol in het slavernijverleden. Commissaris van de Koning van de provincie, Arthur van Dijk, deed dat in het provinciehuis in Haarlem, bij de opening van een expositie over slavernij. De provincie Noord-Holland is de eerste provincie in Nederland die officiële excuses aanbiedt.

ANP
1 July 2022 15:45

De excuses worden aangeboden „aan de nazaten van tot slaaf gemaakten, mensen die het onrecht van toen vandaag nog ervaren. Excuses voor wat onze gezagsdragers toen hebben aangericht in het leven van onschuldige mensen. Wij nemen in deze tijd afstand van wat ze in die tijd hebben gedaan.”

„Als provincie willen we het verleden open in de ogen kijken omdat er in een vrij en democratisch land ruimte is en moet zijn voor ieders verhaal”, aldus Van Dijk. „Zeker als dat verhaal nog te weinig bekend en erkend is en nog altijd pijn doet, generatie op generatie. Dit doen we niet alleen door excuses te maken, maar juist door samen naar de toekomst te kijken, te leren van het verleden, door er veel over te praten, goed naar elkaar te luisteren en elkaar de ruimte te geven.”

De commissaris stond in zijn toespraak ook stil bij het slavernijverleden van het provinciehuis, Paviljoen Welgelegen. Dat werd eind 18e eeuw gebouwd als buitenhuis van de rijke bankier Henry Hope. Uit onderzoek dat de provincie liet doen, bleek dat Hope onder meer geld verdiende met leningen aan plantages in het Caribisch gebied, en dat het paviljoen is gebouwd met geld dat mede werd verdiend door de slavernij.

Het provinciehuis „staat symbool voor het licht én het donker uit ons verleden. En het zegt ook iets over onze toekomst: want de keuze voor licht en donker is er elke dag. En die keuze is aan onszelf”, aldus Van Dijk.

Op 1 juli - ook bekend als Keti Koti, wat ‘gebroken ketenen’ betekent - is de herdenking en viering van de formele afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Veel slaafgemaakten moesten nog tien jaar doorwerken op de plantages onder ‘bijzonder toezicht’ van de Staat, waardoor de slavernij pas echt voorbij was in 1873.

Vorig jaar bood burgemeester Femke Halsema excuses aan voor de rol die Amsterdam heeft gespeeld in het slavernijverleden. Daarna volgden Rotterdam en Utrecht. Ook bank ABN AMRO maakte excuses.

Na grootschalige antiracismeprotesten in juni 2020 namen de Provinciale Staten van Noord-Holland een motie aan om ook binnen de provincie aandacht te vragen voor racisme, discriminatie en slavernijverleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer