UMC Utrecht stelt Philips aansprakelijk om beademingsapparaten
UMC Utrecht heeft zorgtechnologiebedrijf Philips aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de technische problemen met beademingsapparatuur die het bedrijf levert. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis na berichtgeving van NRC.
Philips kondigde vorige zomer aan dat stukjes schuimrubber die in de apparaten zitten verwerkt mogelijk los kunnen laten. Het UMC Utrecht gebruikt 1250 apparaten van Philips in het Centrum voor Thuisbeademing, waar zo’n 900 patiënten onder vallen. Zo’n twee weken na de waarschuwing van Philips verzond het ziekenhuis de aansprakelijkheidsstelling.
Philips geeft het ziekenhuis sinds de veiligheidswaarschuwing namelijk nauwelijks „informatie, advies en instructies” over wat er met de apparaten moet gebeuren, zo stelt de woordvoerder. „Dat belemmert ons in ons werk. Wij hebben een zorgplicht voor een hele kwetsbare patiëntengroep.” Het gaat om mensen met bijvoorbeeld de spierziekte ALS, die volledig afhankelijk zijn van de beademingsapparatuur. „Als zij gezondheidsschade oplopen en ons aansprakelijk stellen, gaan we dat verhalen op Philips.” Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.
Het ziekenhuis zal echter ook kosten maken als de apparaten moeten worden vervangen. Dat is geen kwestie van even een ander apparaat neerzetten, legt de woordvoerder uit. „Daar gaat ontzettend veel tijd en dus capaciteit in zitten. Patiënten moeten allerlei nieuwe instructies krijgen voor de werking van het apparaat. Waarschijnlijk moeten ze zelfs tijdelijk worden opgenomen.”
Ook de kosten daarvoor wil het ziekenhuis op Philips verhalen. „Maar op dit moment wachten we nog op informatie over het vervangen van de apparaten. Daar vragen we al maanden om.”
Volgens een woordvoerder van Philips is het bedrijf afgelopen dinsdag begonnen met het informeren van onder meer ziekenhuizen over de reparatie van de beademingsapparaten. Het bedrijf wachtte nog op toestemming daarvoor van de Amerikaanse toezichthouder FDA, „want we willen een uniforme aanpak”. Vervanging is geen optie, omdat het gaat om een oudere generatie apparaten die niet meer nieuw worden gemaakt.
De woordvoerder wil niet ingaan op de aansprakelijkheidsstelling door het UMC Utrecht. Wel zegt hij dat Philips „de bezorgdheid en onduidelijkheid die leeft bij patiënten en zorgverleners betreurt”. Het bedrijf „bekijkt intern” hoe de communicatie met gebruikers van de apparaten is verlopen. „We werken er hard aan.”
Philips meldde onlangs dat veel van de problemen met de slaapapneu-apparaten van het bedrijf zijn veroorzaakt door het schoonmaken met ozon. Het onderzoek naar de beademingsapparaten, waarvan er in totaal ruim 2000 in Nederland staan, loopt volgens de woordvoerder nog.