Kootwijkerbroek nog niet van Justitie af
Justitie in Arnhem onderzoekt vijftien aangiftes tegen veehouders uit Kootwijkerbroek.
De aangiftes zijn gedaan door medewerkers van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV), de Algemene Inspectie Dienst (AID) en mensen die een jaar geleden in opdracht van de overheid in het Gelderse dorp taken uitvoerden om de mond- en klauwzeercrisis te bestrijden. Bij het ruimen van vee braken toen hevige rellen uit.
Sinds half maart zijn volgens persofficier van justitie M. van der Mark al zeven veehouders aangehouden en verhoord. Justitie verdenkt deze mensen van poging tot doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving, openlijke geweldpleging, brandstichting dan wel bedreiging.
In Kootwijkerbroek is verontwaardigd gereageerd op het onderzoek. „Het is onbegrijpelijk dat Justitie een jaar na dato nog in actie komt”, zegt K. van Hierden, voorzitter van de Stichting Mond- en Klauwzeer Kootwijkerbroek. Hij erkent dat het „dreigende” optreden van veehouders jegens RVV-controleurs „niet door de beugel” kan. Volgens Van Hierden hebben de mensen die aangifte deden, de zaak „erg opgeblazen.”
De meeste veehouders in Kootwijkerbroek geloven nog steeds niet dat er echt sprake is geweest van mkz-besmetting in hun dorp. Zij denken dat de overheid de ziekte heeft aangegrepen om het aantal agrarische bedrijven in de omgeving te verminderen. Omdat zij daar een jaar geleden ook van overtuigd waren, verzetten zij zich hevig tegen de ruimingen. Zij gijzelden RVV’ers op hun erf, richtten brandstapels op en hingen kadavers van varkens in de bomen. De ME moest er een week lang aan te pas komen om AID en RVV doorgang te verlenen in het dorp.
De groep mensen die tijdens de rellen door de politie is opgepakt, is ondertussen al voor de rechtbank in Arnhem geweest. In de meeste gevallen is er nog geen definitieve uitspraak bekend, omdat de Kootwijkerbroekers in hoger beroep zijn gegaan.
Het nieuwe onderzoek dat nu gaande is, is volgens persofficier Van der Mark enige tijd blijven liggen. RVV en AID deden zeven maal aangifte. De andere acht aangiftes komen van mensen die in opdracht van de overheid werkten, zoals ontsmetters.