Steeds meer verboden op gebruik van oppervlaktewater door droogte
Het aantal verboden op het gebruik van water uit beken, riviertjes, sloten en vijvers breidt zich steeds verder uit. Door de hoge temperaturen verdampt veel water. Er is in veel gebieden ook nog steeds sprake van droogte en lage grondwaterstanden. Deze week hebben de waterschappen Vechtstromen in Twente en een deel van Drenthe, Scheldestromen in Zeeland en Aa en Maas in Noord-Brabant daarom sproei- en tapverboden ingesteld.
In het gebied van Vechtstromen mag geen water meer worden getapt uit openbare vijvers. In het werkgebied van het schap geldt altijd een sproeiverbod als het slootwater onder een bepaald peil zakt. Boeren en anderen die willen sproeien halen dan met tankwagens water uit de vijvers. Maar het water in die vijvers staat erg laag en is flink opgewarmd. Daardoor wordt het water zuurstofarm. In zuurstofarm water ontstaat makkelijk blauwalg en botulisme en vissen en planten gaan dood. Het verbod op het tappen van vijverwater geldt vanaf maandag. Het schap gaat controleren.
Waterschap Scheldestromen waarschuwt vrijdag dat het peil van het oppervlaktewater in de hele provincie onder het afgesproken zomerpeil is gezakt. In Zeeland zorgt harde wind voor extra verdamping, aldus het schap. Vooral duingebieden op Walcheren en Schouwen-Duiveland en in delen van Zeeuws-Vlaanderen is het erg droog. Nu het waterpeil zo laag is, geldt een verbod op het gebruik van water uit sloten en vijvers in de hele provincie.