Binnenland

Advocaat: Willem Engel krijgt geen eerlijk strafproces

De advocaat van Willem Engel vindt dat zijn cliënt geen eerlijk strafproces krijgt. Het Openbaar Ministerie had niet tot vervolging van Engel mogen overgaan, omdat hij zich als politiek activist in het publieke debat beroept op de vrijheid van meningsuiting, zei advocaat Michael Ruperti maandag bij aanvang van de regiezitting in de rechtbank in Rotterdam. De zaak gaat desondanks door, omdat de rechtbank besloot de argumenten van de verdediging te verwerpen. Engel staat daar als verdachte terecht voor opruiing.

ANP
20 June 2022 10:28Gewijzigd op 20 June 2022 14:38

Engel steekt als politiek activist zijn mening niet onder stoelen of banken, aldus Ruperti. „Hij zoekt zeer bewust de grens in het publieke debat op.” Volgens Ruperti doet Engel dat vreedzaam en distantieert hij zich van geweld. „Hij is iemand die nooit scheldt, of bedreigt of intimideert”, aldus de raadsman. „In de context van het publieke debat heeft hij zich niet strafbaar gedragen. Dit maakt vervolging onbegrijpelijk.”

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte van initiatiefnemer Norbert Dikkeboom, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Ze vinden dat hij zich schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Ruperti vindt dat het OM de kant van Dikkeboom kiest en noemt dat „curieus en willekeurig”.

Ruperti: „Engel wordt door de publieke opinie neergezet als wappie, complotdenker en dansleraar zonder verstand van zaken. Iedereen die het niet met hem eens was, viel over elkaar heen om zijn mening te uiten.”

Naast deze opruiingszaak loopt nog een kleinere strafzaak tegen Engel bij de rechtbank in Den Haag. De voorzitter van de rechtbank Rotterdam noemt het „onhandig en jammer” dat er twee soortgelijke zaken naast elkaar spelen. Beide zaken samenvoegen is volgens het OM juridisch niet mogelijk, omdat de zaken reeds bij twee rechtbanken zijn aangebracht.

Engel verzocht de rechters een groot aantal getuigen en experts op te roepen, onder wie de staatssecretaris van Justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die verzoeken wees de rechter af, evenals het verzoek om Dikkeboom als getuige op te roepen. De rechter ging wel mee met het verzoek om Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols op te roepen als getuige. Hij adviseerde Engel bij het schrijven van teksten. Ook de organisator van de demonstraties van Viruswaarheid, Mordechai Krispijn, mag getuigen over wat er is gebeurd tijdens demonstraties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer