Ontsmetten kip liever met hitte dan chloor
Kippenvlees met chloor behandelen valt niet in de smaak als methode om het vlees te ontdoen van de salmonella– en campylobacterbacteriën. Consumenten zien liever dat het ontsmetten van het pluimveevlees via een hittebehandeling gebeurt, stelde het ministerie van Landbouw maandag.
Europa bekijkt momenteel of pluimveevlees verplicht ontsmet moet worden van de twee bacteriën. Het ministerie heeft daarom via het Consumentenplatform onderzocht hoe de Nederlanders tegenover die behandeling staan.
Bijna eenvijfde (19 procent) van de ondervraagden vond hier niks van of moest niks van ontsmetting hebben. Zij beloofden deze kip te zullen „boycotten".
De ondervraagden konden kiezen uit vier ontsmettingsmethoden: verhitten, doorstralen, een melkzuurbehandeling en chloreren. De hittebehandeling was met 58 procent veruit het meest populair. Ontsmetten met chloor riep bij mensen allerlei associaties op. Ze zeiden bang te zijn dat het vlees van kleur verandert of anders gaat smaken.
De bacteriën salmonella en campylobacter zijn de belangrijkste veroorzakers van voedselinfecties bij mensen. Volgens cijfers van de Voedsel– en Waren Autoriteit (VWA) was 11 procent van het kippenvlees in 2003 besmet met salmonella en bijna 26 procent met campylobacter.
Het platform heeft voorafgaand aan het onderzoek een enquête gehouden over deze kwestie. Daaruit is naar voren gekomen dat consumenten vooral (69 procent) de producenten van vlees en de vleesverwerkende industrie verantwoordelijk houden voor de veiligheid ervan. Supermarkten en slagers moeten volgens 62 procent van de ondervraagden ervoor waken dat het vlees vrij is van de gewraakte bacteriën. Bijna de helft (43 procent) van de consumenten vindt zichzelf medeverantwoordelijk. Zij mogen de kip bijvoorbeeld niet te lang op het aanrecht laten liggen en moeten het vlees voldoende verhitten.