Verplegenden: personeelstekort blijft hét knelpunt bij corona
Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU’91 is op zich niet ontevreden over de coronalangetermijnstrategie die gezondheidsminister Ernst Kuipers maandag presenteerde, maar ziet de eventuele oplopende besmettingscijfers toch met zorg tegemoet. Al weet de zorgsector nu heel veel van corona en is er veel ervaring mee opgedaan, het probleem blijft domweg het tekort aan personeel.
Als er voldoende personeel zou zijn, dan was de sector er gewoon klaar voor. „Maar we moeten realistisch zijn, voor het eind van het jaar gaat dat niet gebeuren”, zegt een woordvoerder. Het ziekteverzuim loopt tegen de 10 procent en daarbij hebben veel mensen de zorg verlaten, aldus de zegsman. „En dan moeten we ook nog de uitgestelde zorg zien te leveren.”
Ook de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, V&VN, zegt dat de zorgmedewerkers aan hun limiet zitten. „Eerst dachten we dat het na één golf voorbij was, maar toen kwam er nog een golf, en nog één, en nog één. De rek is er wel uit. Je ziet een negatief patroon ontstaan. Ongeveer 10 procent van de medewerkers is ziek en dat blijft stijgen. Dat leidt tot grotere druk voor mensen die aan het werk zijn, met het risico op meer uitval”, aldus voorzitter Bianca Buurman. Volgens haar moet Nederland „realistisch zijn over de capaciteit van de intensive cares komende winter. Die zal niet groter zijn dan de afgelopen jaren.”
Buurman vindt ook dat er in de coronaplannen weinig aandacht is voor verpleeghuizen. „We moeten een goede balans houden tussen het beschermen van bewoners en de kwaliteit van leven. We willen niet weer de verpleeghuizen volledig sluiten. Hoe kun je dat op een goede manier doen?” Verpleeghuizen zouden bijvoorbeeld, in overleg met familieleden en medewerkers, kunnen vragen om mondkapjes te dragen of om een coronatest te doen voor een bezoek.
Iwan van der Horst, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), laat in een reactie op de kabinetsplannen weten dat het belangrijk is dat er geld beschikbaar wordt gemaakt om meer ic-verpleegkundigen op te leiden. De NVIC presenteerde onlangs samen met de vereniging voor ic-verpleegkundigen V&VN IC een plan voor het structureel ophogen van het aantal ic-bedden, van 925 naar 1150.
In de Kamerbrief schrijft Kuipers dat hij dat advies meeneemt in de plannen voor de ic-capaciteit voor volgend jaar. Van der Horst noemt dat „een belangrijke stap. De betrokken partijen rondom ic-zorg (professionals, bestuurders en zorgverzekeraars) zullen samen de verantwoordelijkheid moeten nemen voor het spoedig concreet maken.”