Kerk & religie
Wycliffe: Hele Bijbel of delen ervan beschikbaar in 3495 talen

De Bijbel, of een deel daarvan, was aan het eind van 2021 beschikbaar in 3495 verschillende talen.

Redactie kerk
De Tanzaniaanse Simbiti-taalgroep is een van de 31 taalgroepen wereldwijd die in 2021 toegang kreeg tot het Nieuwe Testament in de eigen taal. Twaalf jaar werk ging eraan vooraf. beeld Wycliffe
De Tanzaniaanse Simbiti-taalgroep is een van de 31 taalgroepen wereldwijd die in 2021 toegang kreeg tot het Nieuwe Testament in de eigen taal. Twaalf jaar werk ging eraan vooraf. beeld Wycliffe

Zo werd de vertaling van het Nieuwe Testament in acht in Tanzania gesproken talen afgerond en werd het Nieuwe Testament in vier talen in de Democratische Republiek Congo gedrukt. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2021 van Wycliffe Bijbelvertalers dat woensdag is gepubliceerd.

De organisatie kreeg vorig jaar te maken met verschillende tegenslagen zoals Covid-19 en zware politieke tegenstand in verschillende regio’s. Toch ging het vertaalwerk in onder meer de Democratische Republiek Congo, Tanzania en voor het Evangelie gesloten Afrikaanse en Aziatische landen door.

De inkomsten van Wycliffe zijn in 2021 toegenomen. In 2021 kon de organisatie 2,8 miljoen euro besteden aan vertaalprogramma’s. In 2020 was dit nog 1,9 miljoen.

In 1892 talen is er nog geen Bijbelvertaalproject. Directeur Bram van Grootheest: „Samen met onze veldmedewerkers en lokale partnerorganisaties werken we hard om hier verandering in te brengen. We zien uit naar de dag dat iedereen een Bijbel in zijn eigen taal heeft.”

Het Bijbelvertaalwerk vindt vaak plaats onder moeilijke omstandigheden, zegt Van Grootheest. „Dat God door onze projecten heen werkt, geeft rust en vertrouwen. Hij zegent dit belangrijke, levensveranderende werk.”

De organisatie hoopt dat de economische crisis en de oorlog in Oekraïne geen weerslag zullen hebben op de steun van Nederlanders voor het Bijbelvertaalwerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer