ChristenvervolgingChristenvervolging

Podcast over christenvervolging voorziet in behoefte

Wat begon als een spontaan idee in coronatijd, groeide uit tot een blijvertje. Donderdag verschijnt de vijftigste aflevering van SDOK-podcast ”De Stem”.

31 May 2022 16:29
SDOK-woordvoerder Groenenboom (r.) in gesprek voor podcast De Stem, waarvan donderdag de vijftigste aflevering verschijnt. beeld SDOK
SDOK-woordvoerder Groenenboom (r.) in gesprek voor podcast De Stem, waarvan donderdag de vijftigste aflevering verschijnt. beeld SDOK

Het idee voor een podcast ontstaat begin coronatijd, haalt Richard Groenenboom in herinnering. Hij is woordvoerder van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) en tevens de presentator van De Stem. „Spreekbeurten vielen weg, fysieke evenementen konden niet doorgaan.” Om toch de verhalen van vervolgde christenen te kunnen blijven delen, wordt 
een tweewekelijkse podcast gelanceerd.

Groenenboom begint eraan, zegt hij, niet wetend hoe lang het project zal gaan duren. Al snel
blijkt echter dat de podcast –uniek in zijn soort als het gaat over christenvervolging– voorziet in een behoefte. De woordvoerder weet een betrokken groep luisteraars te trekken.

Wie bereikt u met deze podcast?

„Ik heb de indruk dat het om een redelijk diverse groep gaat, uit de breedte van kerkelijk Nederland. Het zijn met name jongeren die luisteren. Opvallend is dat een groot deel van de luisteraars vrouw is. Ik heb geen idee waarom juist die groep zich aangetrokken voelt. Gemiddeld luisteren zo’n 700 tot 800 mensen naar een aflevering, verspreid over enkele weken.”

Hoe is de podcast ontvangen?

„We krijgen reacties van luisteraars dat ze door de verhalen opgebouwd worden in hun geloof. Er komen lessen in naar voren die ze kunnen toepassen in hun eigen leven. Ook helpt het hen om concreet voor vervolgde christenen te bidden. Uit een enquête die we hebben gehouden, blijkt dat mensen er echt door geraakt worden.”

Welk verhaal staat u nog bij?

„In een van de afleveringen spreek ik met Siroos Torabi, een Iraniër die gevangen heeft gezeten vanwege zijn geloof. De manier waarop hij spreekt over Gods aanwezigheid in de gevangenis, raakt me. Siroos vertelt dat de gevangenisperiode hem dichter bij God heeft gebracht. Om die reden had hij die tijd niet willen missen. Zulke verhalen bemoedigen mij ook persoonlijk. God bestaat en wil spreken, ook in moeilijke omstandigheden.

U bent inmiddels bijna vijftig afleveringen verder. Bent u het nog niet zat?

„Ik ben het zeker nog niet zat. Het stimuleert me juist enorm dat ik terughoor dat mensen het waarderen. Dat is bemoedigend.

We denken wel goed na over de invulling van de podcast in de toekomst. Je moet fris blijven. De onderwerpen moeten de moeite waard blijven om te beluisteren.
We moeten concurreren met een groeiend aanbod aan podcasts. Desondanks zijn we ambitieus. We willen over een jaar ruim boven de 1000 luisteraars zitten. Ik geloof dat dat haalbaar is. De belangstelling onder christenen voor vervolgde geloofsgenoten is heel sterk geworden.”

Donderdag zendt u de vijftigste podcast uit. Waar gaat die over?

„We gaan terug naar de wortels van SDOK: Richard Wurmbrand. Deze predikant is de grondlegger van ons werk. Hij heeft in de vorige eeuw veertien jaar in een Roemeense cel gezeten. We maken een uitzending specifiek over hem en zijn boodschap. Overal waar Wurmbrand kwam, waren mensen geraakt door zijn boodschap. Kort nadat hij een bezoek aan Nederland bracht, is onze organisatie ontstaan. Voor de podcast hebben we een preek geselecteerd die Wurmbrand in 1971 in Oud-Beijerland hield. Die gaat over hoe je blijdschap kunt ervaren in lijden.”

In deze tweewekelijkse rubriek brengt redacteur godsdienstvrijheid Leendert de Bruin verdrukte en vervolgde christenen voor het voetlicht

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer