Kerk & religie

„Messiaanse gemeenten Israël groeien, maar geen opwekking”

Messiaanse Joden vormen maar een kleine en onbekende groep in Israël. De dienstplicht biedt hun een mogelijkheid om het Evangelie te delen, maar het is niet eenvoudig.

Van onze correspondent​
27 May 2022 11:02
De Messiasbelijdende Jodin Abigail Khoury sprak donderdag in Ede. beeld Niek Stam
De Messiasbelijdende Jodin Abigail Khoury sprak donderdag in Ede. beeld Niek Stam

Dat bleek donderdagmorgen tijdens de Ontmoetingsdag van Israël en de Bijbel (IB) in Ede. Deze stichting stelt zich als doel de verspreiding van Gods Woord onder de Joden.

Messiaanse gemeenten in Israël maken een gestage groei door, maar er is geen sprake van een opwekking. Dat toonde David van Wijck, medewerker van IB, tijdens de ontmoetingsdag met recente cijfers aan.

Geboorte

In 1999 waren er ongeveer 5000 Messiaanse Joden en 81 gemeenten in Israël. Nu is het aantal, aldus Van Wijck, 20.000 met 300 gemeenten. „Er is geen sprake van exponentiële groei.” Wat hem bij de cijfers opviel, was dat het grootste deel van de Messiaanse Joden die in Israël wonen, niet in dat land is geboren. Slechts zo’n 20 procent woont er vanaf de geboorte, een percentage dat weinig verandert.

Het aantal Messiaanse Joden bedroeg in 1999 0,10 procent van de totale Israëlische bevolking. Het is nu gestegen tot 0,36 procent. Onder hen bevinden zich mensen van allerlei soorten afkomst, niet alleen wat het land van herkomst betreft, maar ook qua religie. Het aantal Messiaanse Joden met een ultraorthodoxe achtergrond is zeer gering.

Moeilijk

Messiaanse Joden hebben het moeilijk in Israël, zei Van Wijck. Vaak hebben ze al problemen met hun emigratie naar het land. In Israël kunnen ze dikwijls moeilijk een huis huren of een baan krijgen, terwijl de kans bestaat dat ze gepest worden. Van Wijck deed een beroep op de aanwezigen om op bezoek te gaan bij Messiaanse Joden tijdens hun bezoek aan Israël en hen zo te steunen.

Veel bewoners van het land komen hun hele leven niet in aanraking met Messiaanse Joden. De grootste kans dat het wel gebeurt, is op school of in het leger, de IDF. De militaire dienstplicht is een verzoeking voor veel jonge Messiaanse Joden, aldus van Wijck. Hij zei dat een op de drie Messiaanse jongeren na hun dienstplicht Messias Jezus de rug toekeert.

Belangstelling

Een van degenen die dat niet gedaan hebben, was aanwezig tijdens de ontmoetingsdag. Abigail Khoury vertelde hoe zij als Messiaanse Jodin haar diensttijd beleefd heeft. Ze was in een groep van honderd meisjes de enige Messiaanse gelovige, vertelde ze. De meesten wisten niets van deze groep Joden, maar er was wel belangstelling. „Als je zegt dat je Messiaans bent, zijn alle ogen op je gericht. Ik stond bekend als het Messiaanse meisje en kreeg veel bezoek. Ik hoop dat ze aan me konden zien hoe Jezus was.”

Die interesse van anderen bleef, ook toen ze betrokken werd in de Gazaoorlog van 2014. Het was een zware tijd, waarin het uiterste van haar gevraagd werd. Toen ze uit het leger kwam, leed ze aan posttraumatische stressstoornis (PTSS). Om op adem te komen, ging ze naar Canada. Later kwam ze in Amsterdam, in The Shelter van Tot Heil des Volks, terecht. Daar realiseerde ze zich hoe belangrijk het is om het Evangelie te delen.

Nu doet Khoury dat, samen met haar man, in Tel Aviv. Ze delen ook Bijbels uit. Het is moeilijk. „De mensen in Tel Aviv nemen alles aan, maar Jezus niet.”

Jiddisch

Tijdens de bijeenkomst werd meegedeeld dat het Mattheüsevangelie nu in het Jiddisch beschikbaar is. Het is vooral bestemd voor orthodoxe Joden. Verder is er een Hebreeuws-Engels Nieuwe Testament beschikbaar, dat met name geschikt is voor seculiere Joden.

Ook werd de Gezins- en Kinderbijbel ”Gods grote plan” gepresenteerd. Het boek is geschreven door Carina van Wijck en geïllustreerd door Jenske Visser.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer