Binnenland

RIVM: vuil in zeedijk bij Perkpolder niet gevaarlijk

De vervuilde grond die in de zeedijk bij Perkpolder in Zeeuws-Vlaanderen is verwerkt, levert volgens gezondheidsinstituut RIVM geen risico’s op voor de gezondheid van omwonenden. Die zijn daar ongerust over. Het is volgens het instituut echter „veilig om op de dijk te wandelen en om in het oppervlaktewater te zwemmen”. Wel zijn in de omgeving stoffen aangetroffen die niet afkomstig zijn uit de dijk, maar waarvoor moet worden opgepast.

ANP
25 May 2022 12:54

De organisatie keek naar risico’s voor gezondheid, milieu en landbouw van de zogeheten thermisch gereinigde grond (TGG) waarmee de dijk is opgehoogd. „Hieruit blijkt dat de aangetroffen concentraties in de bodem, grondwater- en oppervlaktewater te laag zijn om gezondheidseffecten te geven. Dit geldt ook voor de lange termijn”, aldus het RIVM.

Ook heeft het wegwaaien van TGG, in de periode dat de dijk werd aangelegd, de bodemkwaliteit van moestuinen en landbouwgrond in de buurt niet aangetast. Het water uit een nabijgelegen zoetwaterbel, waaruit water wordt gehaald, is ook geschikt voor het gebruik voor landbouw en vee.

In de grond in de buurt zijn, apart en dus niet uit de dijk, PFAS, brandvertragers en de schadelijke polychloorbifenylen (pcb ’s) gevonden. In het water werden PFAS, arseen en natuurlijk zout aangetroffen. Daarom raadt het RIVM af dit water voor de landbouw te gebruiken. Het is ook een reden om honden niet van het water te laten drinken. Het eten van vis uit dit water wordt tevens afgeraden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer