Staghouwer hoopt dat vlees door voedselcrisis wat uit gratie raakt
De huidige voedselcrisis toont nog eens aan dat Nederland wat minder vlees en zuivel moet consumeren, vindt landbouwminister Henk Staghouwer. Hij denkt dat de schaarste van sommige voedingsmiddelen en de hoge voedselprijzen dat besef doen dagen.
„Het is niet meer vanzelfsprekend dat je zomaar voedsel tot je beschikking hebt”, zegt Staghouwer na overleg in Brussel met zijn EU-collega’s over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor de voedselproductie. „Er valt één schakel uit de keten en je ziet wat de gevolgen zijn.” In Europa is weliswaar nog altijd overvloed, maar in andere delen van de wereld ligt door bijvoorbeeld het stilvallen van de belangrijke Oekraïense graanexport honger op de loer. En Europa en Nederland hebben ook de verantwoordelijkheid om daar wat aan te doen, vindt de landbouwminister.
Nu de vanzelfsprekendheid eraf is, „moet je er echt over nadenken wat je op je bord doet en de manier hoe dat op je bord komt”, aldus Staghouwer. „Voor een deel zit de oplossing in de transitie van dierlijk naar plantaardig” voedsel waarover het kabinet al langer denkt. De ChristenUnie-minister heeft „natuurlijk niet de illusie” dat meteen tientallen procenten minder aan vlees en zuivel over de toonbank gaan. Maar hij hoopt daar de komende tijd wel aanzetten voor te geven.
Met een plantaardiger dieet wordt de productie van voedsel efficiënter en kan dat bovendien dichterbij, zeggen deskundigen. Daardoor zou het wereldwijde voedselsysteem makkelijker een stootje kunnen hebben.