Zorgen over afschieten voorstel vaccinaties in kinderopvang
Het afschieten door de senaat van het D66-voorstel om kinderopvangcentra het recht te geven kinderen te weigeren die niet zijn gevaccineerd tegen kinderziektes, baart de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en ouders zorgen.
De BMK was het eens met de bedoeling van het wetsvoorstel. Het vaccinatievraagstuk raakt volgens haar ook de hele samenleving. „Kinderen spelen en bewegen overal: op zwemles, in de zandbak en niet alleen in de kinderopvang. En ook pedagogische professionals bewegen zich in een omgeving met andere mensen.”
BMK blijft aandacht vragen voor het rapport Prikken voor elkaar. Daarin wordt geadviseerd om vaccinatie als voorwaarde te stellen voor toegang tot de kinderopvang bij het ‘rode scenario’, als de vaccinatiegraad voor met name mazelen te ver zou dalen. Dat is nu niet aan de orde.
Voorzitter Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) is geen voorstander van verplichte vaccinatie tegen bijvoorbeeld mazelen, maar vindt dat ouders het recht hebben om te weten of er in een kinderopvang kinderen verblijven die niet zijn geprikt. Mocht de privacywetgeving tegenhouden dat daar helderheid over wordt verschaft, dan moet de Kamer daarnaar gaan kijken.
Gelukkig is de vaccinatiegraad wel flink gestegen, zegt Jellesma. Dat heeft duizenden kinderlevens gescheeld en dat is meer dan andere maatregelen om kinderen te beschermen, bijvoorbeeld in het verkeer, zo benadrukt hij. Overigens komt het volgens hem in de praktijk voor dat kinderopvangcentra ongeprikte kinderen weigeren.
De Brancheorganisatie Kinderopvang, niet te verwarren met de BMK, is wel tevreden met het oordeel van de Eerste Kamer. „De volksgezondheid is primair een overheidstaak en die moet ook vooral daar blijven. Het voorstel van D66 geeft de kinderopvang onbedoeld een verantwoordelijkheid over dit aspect van de gezondheid van onze kinderen, met alle gevolgen van dien.”
„Het al dan niet ‘mogen’ weigeren van niet-gevaccineerde kinderen op een kinderdagverblijf creëert een schijnveiligheid en is slechts een deeloplossing voor het veel grotere achterliggende probleem, de (zeer lage) vaccinatiegraad in een aantal regio’s.” Bovendien zou het wetsvoorstel onbedoeld vaccinatieplicht voor Covid-19 voor kinderopvangmedewerkers betekenen, vreest de vereniging.