Uitbraak buiktyfus opvangboot kwam waarschijnlijk door vuil water
Een grote uitbraak van buiktyfus op een schip in Haarlem waar asielzoekers werden opgevangen, is vorige maand zeer waarschijnlijk veroorzaakt door besmetting van het drinkwater met bacteriën. Tot die conclusie is de GGD gekomen na onderzoek. Drinkwatertanks op het schip Liberty Ann grensden pal aan de vuilwatertank. „In de gedeelde wanden bleken aan de bovenkant roestplekken en gaatjes te zitten”, beschrijft de gezondheidsdienst de situatie.
Tientallen mensen werden ziek, van wie 25 zo ernstig dat ze in het ziekenhuis opgenomen moesten worden, meldt GGD Kennemerland. In totaal liepen 46 bewoners en 20 medewerkers van de noodopvanglocatie buiktyfus op. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella typhi, die zich via de ontlasting van besmette mensen kan verspreiden. De aandoening is behandelbaar met antibiotica. In ernstige gevallen kunnen patiënten darmbloedingen en -perforaties krijgen. Onbehandeld sterft 10 tot 25 procent van de patiënten, becijfert het RIVM in een richtlijn. Met adequate behandeling is dat minder dan 1 procent.
Het schip werd een week na de uitbraak ontruimd en staat sindsdien leeg. Van de GGD mogen de drinkwatertanks niet meer worden gebruikt. Laboratoriumonderzoek moet nog definitief bevestigen dat de bacterie zich via het drinkwater kon verspreiden.