Linkse oppositie wil sneller actie tegen groeiende armoede
De linkse oppositie in de Tweede Kamer is geschrokken van het stijgende aantal mensen dat gebruikmaakt van voedselbanken. Sinds het begin van het jaar is dat met 15 procent gestegen, bevestigt voorzitter Leo Wijnbelt van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland na berichtgeving van het Nederlands Dagblad. Het gaat om duizenden extra gezinnen die van hulp afhankelijk zijn.
„Steeds meer mensen financieel in de knel”, concludeert PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. De prijzen voor boodschappen, energie en huur zijn voor grote groepen mensen „niet meer op te brengen”, zegt zij. „Kabinet moet niet achterover leunen, maar nu snel in actie komen en met gerichte maatregelen komen.”
SP’er Bart van Kent wil eveneens meer daadkracht zien bij de bestrijding van armoede. De gesprekken die premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag momenteel met de oppositie voeren over de Voorjaarsnota, noemt hij „een rondje voor de bühne”. Hij wil dat in ieder geval snel het minimumloon verder wordt verhoogd. „Wij kunnen niet wachten.”
De voedselbanken voorzien nu ongeveer 85.000 tot 90.000 personen van eten, aldus voorzitter Leo Wijnbelt. „Elke maand zal het aantal personen bij de voedselbanken toenemen, want het hangt af van de datum waarop een energiecontract eindigt. Het nieuwe aanbod is dikwijls drie keer hoger.”
Daarnaast zijn voedingsmiddelen in april 8,5 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van 10,5 procent van vlees droeg hieraan het meeste bij, maar ook groenten, zuivelproducten, brood en granen werden duurder. De voorzitter benadrukt dat veel gezinnen in Nederland geen spaargeld hebben, waardoor zij zulke extra kosten niet kunnen compenseren. „En zij komen terecht bij de voedselbank.”
De mensen die de afgelopen tijd aanklopten bij de voedselbank omschrijft de voorzitter als de „werkende armen”. „Mensen met een normaal salaris, maar te laag voor de stijgende vaste lasten en hogere kosten van levensonderhoud. Het gaat niet alleen om mensen met een minimuminkomen, maar ook om een stuk daarboven, dan ga je richting modaal.” Daarnaast komen ouderen met een klein pensioen vaker bij de voedselbank. „Dat pensioen was altijd toereikend voor vaste lasten en eten, maar nu niet meer.”
De voedselbanken kunnen de extra klanten vooralsnog goed aan. Toch merkt de organisatie dat leveranciers van voedselbanken, zoals supermarkten en fabrikanten, minder voedsel aanleveren. Zij nemen maatregelen tegen voedselverspilling, waardoor er minder overblijft voor de voedselbanken.
Voorlichtingsinstituut Nibud waarschuwde eerder dat de stijgende prijzen tot meer armoede in Nederland leiden. Volgens het instituut kunnen honderdduizenden huishoudens in de problemen komen.