Binnenland
Lymevaccin moet buitenmens beschermen

Het is de angst van elke natuurliefhebber: het oplopen van de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Een nieuw vaccin moet mensen daartegen gaan beschermen.

De Wageningse bioloog Arnold van Vliet vangt met een doek teken. De beestjes, die gevaarlijke borreliabacteriën bij zich kunnen dragen, worden actief bij temperaturen boven de 7 graden Celsius. beeld ANP, Jeroen Jumelet
De Wageningse bioloog Arnold van Vliet vangt met een doek teken. De beestjes, die gevaarlijke borreliabacteriën bij zich kunnen dragen, worden actief bij temperaturen boven de 7 graden Celsius. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Buitenmensen weten het: draag bedekkende kleding als je het bos in gaat, liefst een lange broek en hoge sokken. Slimmeriken weten bovendien dat teken niet zo blij worden van kleding geïmpregneerd met een insectenwerend middeltje. Zonder preventieve maatregelen is de kans reëel om met een achtpotige bloedzuiger thuis te komen.

Toch zijn er jaarlijks zo’n 1,5 miljoen tekenbeten en lopen ongeveer 27.000 mensen lyme op. „Vier keer zoveel als in 1994”, weet prof. Joppe Hovius, die internist-infectioloog is bij Amsterdam UMC.

Als mensen niet op tijd antibiotica krijgen, kan de bacterie zich door het lichaam verspreiden en ontstekingen in onder meer het centraal zenuwstelsel veroorzaken. Daardoor kunnen langdurige en nare klachten ontstaan. Omdat dit jaarlijks duizenden mensen overkomt, is Hovius blij met een nieuw wapen in de strijd: een vaccin.

Zomer

De internist-infectioloog is coördinator van een onderzoek naar de werking en veiligheid van een vaccin tegen lyme. De studie wordt in Nederland uitgevoerd door het Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziektecentrum in samenwerking met het UMC Utrecht. Ook in de Verenigde Staten doen onderzoekers mee.

Het zogenaamde fase 3-onderzoek gaat na de zomer van start, verwacht Hovius. Omdat de studie nog moet beginnen, wil hij er niet te veel over kwijt. Zo mag hij op dit moment niet zeggen wat voor type vaccin het is en wat er uit de eerdere onderzoeksfases is gebleken. „Ik kan wel vertellen dat het vaccin is gericht tegen de meest voorkomende borreliabacteriën, zodat het zowel in Europa als in Amerika tegen lyme beschermt.”

Mensen die een verhoogd risico lopen op lyme door hun werk of hobby’s en interesse hebben in deelname aan het onderzoek, kunnen zich online alvast inschrijven, zegt Hovius. Ze zullen dan later benaderd worden voor meer informatie en eventuele deelname.

De hoogleraar verwacht niet dat het vaccin, als het eenmaal is goedgekeurd, opgenomen zal worden in het Rijksvaccinatieprogramma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer