Natuurmonumenten: hulp overheid voor behoud heide
Om de rijkdom aan flora en fauna op de Nederlandse heide te behouden is een krachtige bestrijding van uitdroging, verzuring en vermesting nodig. Dat concluderen onderzoekers van Natuurmonumenten na een evaluatie van twintig jaar heidebeheer.
Projectleider B. van Tooren stelt dat Natuurmonumenten niet alleen in staat is om de verschijnselen te bestrijden. „We hebben hulp van de overheid nodig", aldus de oproep van natuurorganisatie woensdag.
Uitdroging is ontstaan door het vervangen van lange, kronkelige waterwegen door korte, rechte sloten die het water zo snel mogelijk afvoeren. Het gebruik van mest in de landbouw bevordert weliswaar de groei van algemene plantensoorten maar zet de groei van bijzondere soorten onder druk waardoor een saaier natuurbeeld ontstaat. Heide verzuurt door stikstof in de lucht en uitstoot van auto’s en industrie.
Van de 450.000 hectare heide die er honderd jaar geleden nog was in Nederland, is nog 36.000 hectare over. Door de beperking van dit oppervlak verdwijnen ook veel plant– en diersoorten. De resterende gebieden zijn te klein voor volwaardige levensgemeenschappen en volledige kringloop in de vegetatie.
Volgens Natuurmonumenten zijn duidelijke, andere keuzes nodig. De overheid moet daarom grotere oppervlakten aanwijzen als natuurgebied, betogen de onderzoekers.