Hoge Veluwe sluit weg over Otterlose Zand vanwege stikstof
Het Nationale Park De Hoge Veluwe sluit in september van dit jaar de De Wetweg voor gemotoriseerd verkeer. De weg maakt deel uit van een populair rondritje over De Hoge Veluwe. Het park neemt die maatregel om de hoge stikstofuitstoot boven het Otterlose Zand terug te dringen. Het Otterlose Zand is een belangrijk stuifzandgebied in Europa, maar de kwaliteit van het gebied is matig tot slecht, aldus de boswachters van het nationale park.
Nederland heeft het meeste stuifzand van Europa. Ruim 40 procent van dat stuifzand is te vinden op de Veluwe. Het Otterlose Zand is met 324 hectare een van de grootste gebieden. Het bestaat uit grote zandvlaktes met stuifduinen en vliegdennen, waar veel bijzondere planten en dieren leven. Nederland is in Europees verband verantwoordelijk voor behoud en herstel van stuifzandlandschappen. Maar de afgelopen honderd jaar is het stuifzand al flink in oppervlakte afgenomen.
Het stuifzand groeit volgens het park dicht met stikstofminnende soorten. Die soorten verdringen onder meer de kenmerkende korstmosvegetatie. Er zijn snel maatregelen nodig, aldus de boswachters. Die beginnen dit jaar daarom ook met het verwijderen van bos en hout dat na 2007 op het stuifzand is gegroeid.
Het afsluiten van de De Wetweg roept weerstand op, omdat die deel uitmaakt van een populaire route. Deze route voert onder meer langs het in 1915 door Helene Kröller-Müller bestelde beeld van generaal Christiaan De Wet, gemaakt door Joseph Mendes da Costa. Ouderen en mensen met een beperking klagen dat ze op steeds minder plekken in het nationale park kunnen komen.