Minder hobbels op internet voor gehandicapte
De Tweede Kamer deed het, de Nederlandse Spoorwegen, een aantal politieke partijen en zeker honderd andere organisaties: hun websites vrijmaken van barrières die het voor gehandicapten moeilijk, soms zelfs onmogelijk maken om bij de informatie te komen.
De campagne Drempels Weg, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft het eerste jaar erop zitten. Dinsdag stonden de deelnemers tijdens een feestelijke bijeenkomst met onder anderen premier Kok, in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam stil bij het succes van de actie.
Internet opent voor de meeste gebruikers een heel nieuw venster op de wereld, maar voor gehandicapten bleek dat niet altijd op te gaan. Vier ambassadeurs van de campagne, de visueel gehandicapte Paul Erkens, de slechthorende Pascal Ursinus, verstandelijk gehandicapte Theo van Leur en Jacko van Dijk die een lichamelijke handicap heeft, kregen de taak om makers van websites op ingebouwde problemen te wijzen.
Zo attendeerde Van Dijk hen op de nadelen van priegelmenuutjes die secuur muiswerk vereisen. Dat gaat niet zo makkelijk als je vanwege een spierziekte met je mond via een joystick je muis moet besturen.
De blinde Erkens stuitte weer op een ander bezwaar. Hij werkt met een braille-leesregel en een spraak-synthesizer. Beide systemen werken perfect met teksten, maar raken de draad kwijt bij de icoontjes.
Theo van Leur is spastisch en heeft een verstandelijke beperking. Hij pleitte voor eenvoudiger taalgebruik en minder „toeters en bellen”. „Geen afkortingen en Engelse termen, of ambtenarentaal. Dat is niet te volgen.” Een advies waarvan álle internetgebruikers de vruchten kunnen plukken, zegt staatssecretaris Vliegenthart.