Adviesraad aan kabinet: meer prioriteit mondiale gezondheid
Het kabinet moet zich meer inzetten om de wereldwijde gezondheid te bevorderen, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Dat is niet alleen in het belang van zuidelijke landen die gebaat zijn bij Nederlandse kennis en hulp, ook is er „een zeker eigenbelang aangezien veel gezondheidsrisico’s grensoverschrijdend zijn”. De coronapandemie heeft volgens de adviesraad laten zien dat „het staande mondiale gezondheidsbeleid niet toereikend is”.
„Willen we echt lessen trekken uit de Covid-pandemie die ons land en de wereld heeft getroffen, dan moet het roer om”, zegt voorzitter Bert Koenders van de AIV. Het adviesorgaan pleit voor een „multidisciplinaire aanpak”. Dat wil zeggen dat de zorgsector bij initiatieven moet worden betrokken, maar bijvoorbeeld ook dat Nederland zou moeten inzetten op meer preventie. Volgens de raad moeten we „kritisch kijken naar factoren als onze productiewijzen, ruimte voor ecosystemen en de ongezonde gevolgen van vervuilende industrieën en landbouw”.
Concreet stelt de AIV voor op het ministerie van Buitenlandse Zaken een gezondheidsgezant aan te stellen die zich hiermee gaat bezighouden. Ook adviseert de raad het kabinet om „zo spoedig mogelijk met kennisinstellingen, bedrijven, ngo’s en de partners uit het mondiale zuiden om de tafel te gaan zitten, een actieagenda op te stellen en daarbij aan te sluiten bij de doelstellingen van de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie, red).”
Het advies is woensdag aangeboden aan de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.