Economie

Werken aan versterking van het huwelijk

Tijd is kostbaar. Waar zijn we druk mee tussen 7.00 en 19.00 uur?

Ad Ermstrang
16 April 2022 17:43
beeld Corrie Kole
beeld Corrie Kole

„Tot 2019 werkte ik bij het Hoornbeeck College. Toerusting en vorming van jongeren in de sector zorg en welzijn waren een onderdeel van mijn taak. Met jongeren heb ik veel ervaring opgedaan. Ook buiten de school, bij evangelisatiewerk en werk voor de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten. Vaak hoorde ik kritische opmerkingen over het huwelijk van hun ouders. Na een periode van ziekte werd me duidelijker dat ik iets met het huwelijk wilde doen. Dat leidde tot de oprichting van Hartelijk Verbonden. Onderzoeken en rapporten zijn er genoeg, maar is er geen echte praktische sleutel vanuit de wetenschap voor problemen in relaties. Ik heb die gevonden bij Esther Kluwer, sociaal-cultureel psycholoog en hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Zij geeft in haar boeken wel een praktische uitwerking.

Ik heb een workshop voor echtparen ontwikkeld die als doel heeft een sterkere relatie te verkrijgen door meer kennis. Versterken van het huwelijk, daar gaat het om. Op een heel ontspannen wijze, deels zelfs wandelend, praten stellen over onderwerpen die gewoonlijk aan de keukentafel niet aan de orde komen. De workshop geef ik op vier locaties in het land. Er is een kort groepsmoment, daarna gaan de stellen zelf aan het werk.

Het maakt niet uit of ze lang of kort getrouwd zijn. Ik heb echtparen gehad die de herdenking van hun 45-jarig huwelijk al achter de rug hadden. Tijdens de workshop wordt bijvoorbeeld nagedacht over het doel van het huwelijk. Het huwelijksformulier spreekt van de eenheid van Christus en Zijn bruid. Dat doel kan op aarde nooit worden bereikt, maar een christelijk huwelijk kan wel zo veel mooier zijn als je dat doel voor ogen houdt.

Een vervolg kan een zogenaamde tweedaagse zijn. Ik heb de opleiding tot wandelcoach gevolgd. Workshop en wandelingen richten zich niet in de eerste plaats op het oplossen van problematische zaken. Hulpverleningsorganisatie De Vluchtheuvel ziet dit als een mooie aanvulling op haar aanbod. Ze heeft kerkenraden gevraagd dit aan groepjes echtparen cadeau te doen. Ik bied verder retraites aan: een midweek of driedaagse in Amerongen met bezoeken aan een stiltetuin, Bijbelstudies en veel wandelingen.”

Corrie Kole
Leeftijd: 56
Opleiding: docent zorg en welzijn
Functie: eigenaar Hartelijk Verbonden
Woonplaats: woont met echtgenoot in Tholen, hun zes kinderen zijn de deur uit

Denken of doen

„Soms borrelen er allerlei ideeën bij me op, maar ben ik te snel bij het uitwerken daarvan. Zo had ik een workshop premarriage bedacht, bedoeld voor jonge stellen die zich voorbereiden op het huwelijk. Ik zag het al voor me: twee dagen met elkaar, met een avond en een overnachting erbij. In m’n hoofd was het rond, maar ik had het nog niet in het gebed gebracht of met anderen besproken. Een belangrijk aspect is dat ik coach wil zijn en blijven en niet als leidinggevende bezig wil zijn.

Ik heb er uiteindelijk van afgezien. Ik had al een eendaagse workshop premarriage, maar daarmee ben ik vorige maand gestopt. De belangstelling was niet groot, maar belangrijker is dat ik merkte dat je problemen –zelf spreek ik liever van struikelingen– die je nog niet hebt ervaren, lastig vooraf kunt bespreken.”

Hollen of remmen

„Een dilemma is het beschermen van de tijd, die ik niet allemaal in mijn praktijk Hartelijk Verbonden wil stoppen. Ik werk in principe op dinsdag en donderdag, maar weet dat ik enthousiast ben. Ik schrijf graag en plaats eens in de veertien dagen een blog op mijn site. Dit werk heeft mijn hart en dan ga je gemakkelijk over je grenzen heen. Gelukkig trapt mijn man Aart in die gevallen op de rem. Het is soms wel puzzelen. Twee uur werken op maandag betekent dat ik probeer er twee uur op dinsdag af te halen. Die bewaking van de tijd geeft me rust en stabiliteit. Ik wil creatief blijven en tijd nemen voor het gezin, ook al zijn onze kinderen de deur uit. Als het te druk wordt, heb ik nu De Vluchtheuvel achter de hand. Voor een workshop kan ik dan een of meerdere medewerkers van hen inhuren. Tot op heden was dat nog niet nodig.”

Facebook of gebed

„Een valkuil vormen voor mij de sociale media. Als ik wat minder aanmeldingen heb, merk ik dat ik daaraan meer vastzit dan verantwoord is. Dat was bijvoorbeeld op bepaalde momenten tijdens de coronaperiode het geval. Een groot deel van mijn doelgroep heeft een Facebookaccount, in mindere mate is dat het geval met Instagram. Via deze kanalen haal je een flink deel van je klanten binnen.

In de beginperiode van corona keek ik ’s ochtend, nog voor mijn stille tijd, al even op de telefoon. Het vrat aan m’n concentratie en gaf dat ik meer op mensen dan op God gericht leefde. Ik heb me nu voorgenomen niet vaker dan één keer per dag op de sociale media te kijken en twee keer per week te posten. Iedere veertien dagen plaats ik verder een blog. Toen was het meer een mediazaak, nu meer een gebedszaak.”

Meer over
De Week

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer