De vraag: Ik wil graag buitenshuis werken
Ik zou graag buitenshuis werken, maar mijn man heeft liever dat ik de stabiele factor in het gezin blijf. Wat kan ik doen om het gesprek hierover vlot te trekken?
Uit de vraag begrijp ik dat het gesprek over dit onderwerp is vastgelopen. Jullie zijn verzand in een herhaling van jullie standpunten en komen niet verder. Of misschien is het gesprek hierover een aantal keren ontaard in een ruzie waarin jullie nare dingen tegen elkaar hebben gezegd en draaien jullie nu om dit onderwerp heen, uit angst weer in zo’n ruzie te belanden. En dat is jammer, het probleem blijft dan onopgelost en de spanning hierover kan elk moment weer opvlammen. Ook in gesprekken over andere onderwerpen kan dit onopgeloste probleem op een negatieve manier doorklinken en dat zou uiteindelijk jullie relatie kunnen ondermijnen. Dus heel goed dat de vraagstelster naar manieren zoekt om het gesprek hierover weer aan te gaan.
Wanneer een praktisch of concreet probleem in een relatie niet opgelost kan worden, spelen er dieperliggende problemen. Die problemen gaan bijvoorbeeld over: ”Houdt mijn partner wel echt van mij?” of: ”Waardeert mijn partner wel wat ik allemaal doe (voor het gezin)?”. Omdat gesprekken over die onderwerpen vaak lastig zijn, voeren we die niet zo makkelijk en niet zo vaak. Echter, die vragen en onzekerheden laten zich niet makkelijk wegduwen en dan kan een gesprek over een onderwerp als wel of niet buitenshuis gaan werken opeens een heel andere wending nemen. De toon wordt feller, er worden andere voorbeelden bij gehaald, de oorspronkelijke vraag verdwijnt uit beeld en wordt niet opgelost. Op zo’n moment worden die onderliggende problemen aangeraakt. Maar beide partners waren zich daar niet van bewust en vragen zich na afloop vertwijfeld af hoe ze in die nare discussie beland zijn.
Ik zou u het volgende willen aanraden. Plan drie momenten met u man waarop u samen over dit onderwerp gaat praten. In gesprek 1 mag u precies vertellen waarom u zo graag buitenshuis wilt werken. Aan uw man de opdracht om goed te luisteren en vragen te stellen die niet sturend zijn of waar een mening in verpakt is. Hij mag alleen onderzoekende vragen stellen, als: „Vertel er meer over”, of: „Wat betekent dat dan voor jou?” De bedoeling is om die onderliggende vragen en onzekerheden op het spoor te komen. Gesprek 2 verloopt andersom: uw man geeft zijn visie op het onderwerp en u stelt onderzoekende vragen. In gesprek 3 komen jullie allebei met een voorstel waaruit blijkt dat je goed naar de ander hebt geluisterd. Zit hier een voorstel bij waar jullie alle twee blij van worden, dan is het probleem opgelost. Zo niet, dan bespreken jullie elkaars voorstellen op de manier van gesprek 1 en 2 en komen er nieuwe voorstellen. Jullie gaan net zo lang door (met pauzes ertussen) totdat jullie tot een oplossing zijn gekomen waar jullie allebei van harte achter staan.
Hilleke Hoekstra-Blok, gz-psycholoog, EFT-therapeut