Kamer hekelt gebrek aan eenheid bij kabinet
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is zeer ontevreden over het gebrek aan eenheid bij het kabinet. Ze hekelt de rol van premier Balkenende daarbij. Volgens PvdA–Kamerlid Kalsbeek zijn er voorbeelden te over van ministers die elkaar „openlijk bestrijden". „En de premier slaagt er niet in de brokken op te ruimen."
Als meest recente voorbeeld noemde ze het conflict van maandag tussen de ministers Zalm (VVD, Financiën) en Brinkhorst (D66, Economische Zaken) over een interview van de laatste waarin hij kritiek uit op VVD–Kamerlid Hirsi Ali.
Kalsbeek vroeg zich af of het kabinet „te diep verdeeld is" of dat de ministers „te weinig zelfbeheersing en visie hebben". Ook wees ze er op dat Balkenende als bewaker van de eenheid van kabinetsbeleid „een weinig gelukkig dossier" heeft opgebouwd. Zijn eerste kabinet van CDA, VVD en LPF kwam in 2002 al na enkele maanden ten val door onderling geruzie van bewindslieden.
Ook coalitiepartij VVD en de oppositiepartijen LPF, SP, GroenLinks en SGP hekelden het gebrek aan eenheid, juist in een tijd dat de samenleving een krachtig signaal van de overheid verwacht. Ook D66–leider Dittrich waarschuwde voor het ontstaan van een „warrig en dus krachteloos beeld" als de eenheid ontbreekt, maar zei ook bewindslieden niet te willen muilkorven.
VVD–Kamerlid Van Beek had verder kritiek op het uitlekken van allerlei beleidsstukken, zoals in september de Miljoenennota. Volgens hem werken de ministers zelf mee aan het voortijdig in de publiciteit brengen van beleidsvoornemens. Hij vroeg Balkenende in de toekomst hierbij „een betere regie" te voeren.
Verder wil de VVD dat het kabinet beter communiceert met burgers en het beleid beter uitlegt. „Uitleg is wat anders dan propaganda", aldus Van Beek.
Ook LPF–Kamerlid Herben zei tijdens het debat dat bewindslieden elkaar vrijwel dagelijks tegenspreken. Hij riep Balkenende op daar met kracht tegen op te treden.