Ongeduld bij gastgezinnen Takecarebnb die Oekraïners verwachten
De organisatie Takecarebnb, die gastgezinnen regelt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, krijgt regelmatig te maken met ongeduldige mensen die willen weten waarom ze nog niemand kunnen helpen. Dat vertelde directeur van de organisatie Robert Zaal donderdag in een gesprek met de Tweede Kamer.
„Mensen zeggen: ik had m’n koelkast al gevuld en nu moet ik de melk weggooien”, aldus Zaal. Hij zegt dat het voor sommige mensen waarschijnlijk ook een impulsieve daad is geweest om zich aan te melden als gastgezin toen de oorlog in Oekraïne uitbrak.
Mensen die zich bij Takecarebnb hebben opgegeven als gastgezin voor Oekraïense vluchtelingen, zullen voor mei worden gebeld, verwacht Zaal. In het telefoontje krijgen mensen te horen wat er bij het opvangen van vluchtelingen komt kijken. Ook wordt besproken of een potentieel gastgezin voldoet aan de eisen. Omdat de opvang in opdracht van de overheid is, moeten mensen bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen.
Er hebben zich ruim 31.000 mensen aangemeld bij Takecarebnb, van wie er nu zo’n 12.000 zijn gebeld. Zaal: „Dus we hebben nog een flinke groep te gaan.”
Inmiddels zijn ook de eerste Oekraïners al ondergebracht bij een gastgezin. Het gaat om een proef van in totaal 140 gastgezinnen in Amsterdam en Eindhoven, meldden de organisaties die bij de opvang betrokken zijn in de Tweede Kamer. Als het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en Takecarebnb samen met de gemeenten vinden dat de proef goed verloopt, zal het project ook op andere plekken in het land van start gaan.
Het is de bedoeling dat de opvang bij particulieren een vast onderdeel wordt van de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Als Oekraïners bij een gemeente aankomen, kunnen ze aangeven of ze geïnteresseerd zijn in het samenwonen met Nederlanders.
De opvang bij gastgezinnen in opdracht van de overheid staat los van allerlei kleinschalige initiatieven voor opvang die mensen zelf al zijn begonnen. Hoeveel mensen al via die wegen zijn gehuisvest is niet duidelijk. „Wij kunnen daar weinig over zeggen en dat is een zorgpunt”, aldus Heleen van den Berg van het Rode Kruis. Sommige gastgezinnen die door Takecarebnb worden gebeld, zeggen inmiddels al via een ander contact vluchtelingen op te vangen, meldde Zaal eerder al.